WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Thursday, 28 May 2015

Foodaholics | Kimchi Recipes ; First Try and I love it

Assalamualaikum !

After I perform my Zuhr prayer, I have nothing to do besides study for my test this Saturday. I can't focus anymore. Just pampered myself on the bed. Out of nowhere, I remembered the Napa cabbage that we got free when we bought corns at Cameron Highlands last week. So, I'd tried do the kimchi by own. And yes, this is my first try.

So, after googling, I mix and match the recipes :p

Without wasting any time, here the recipe for you.

Ingredient :

Section A
- A Napa cabbage (Kobis Cina)
- Salt

Section B
- 1/2 Cup of Sweet Rice Flour ( I used Glutinous Rice Flour - tepung pulut. don't know same or not)
- 1/4 Cup of Sugar
- 1 Cup of Fish sauces (make sure halal one)
-  3 Cups of Water


Section C
- An onion *
- 3 Garlics*
- Chili ( I use lada kampung)*
- 2-3 cm of Ginger *
- Baba's Chili Powder
- Chinese Chives



Chinese chives ( Daun Kucai )


Ways of Making :

Section A


1. Detach the Naba Cabbage one by one (You also can cut it into big square) and put it in a suitable container.
2. Put the salt equally to the cabbage and add the water.
3. Put something that can press the cabbage as a cover. ( tudung periuk and lesung also can)
4. Soak it for 4 hours.
5. After 4 hours, toast it until it almost dry.


Section B & C (Kimchi Paste)





1. Mix the section B ingredient
2. Heat and stir it until bubble appear. (The mixture will be viscous)
3. Blend the ingredient in section B that I had mark *
4. Put it in a big container
5. Add the chili powder (as spicy as you wish) and Chinese chives
6. Pour the section B in the container to.
7. Stir the mixture



Fermentation process :








1. Coat the cabbage with the kimchi paste
2. Put it in hermetic container (i use tupperware container)
3. Leave it in room temperature are for bacteria to proceed the anaerobic process
P/s : Anaerobic process can't occur with present of oxygen. So, once you close the container, don't try to open to reduce the exposing to the air (oxygen especially)
4. After 1 day (24 hours), you may place it in fridges to slow down bacterias' activity. You can have the kimchi at least couple days after place it in fridges. If not, you can leave in room temperature for 2 days.

Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Friday, 22 May 2015

Jom ke Matrik | Barang Perlu Bawa ke Matrik

Assalamualaikum !

Dengar khabar hari Isnin ni (25 Mei 2015), kolej matrikulasi akan menerima pelajar baru sesi 2015/2016. Siapa yang mendapat tawaran ke matrik, tahniah saya ucapkan. Masa saya dapat tawaran ke matrikulasi, saya sendiri pun tak tahu apa yang perlu apa yang tak perlu. So, saya akan cerita serba sedikit pasal matrik supaya kamu semua mendapat idea keperluan untuk dibawa.

Di matrik kamu akan ada kuliah, tutorial dan amali. Biasanya kamu akan memakai baju formal. Bagi perempuan kamu akan memakai baju kurung, kasut berkulit/PVC gelap (hitam seeloknya) dan plain. Manakala bagi lelaki kamu akan berkemeja, kasut berkulit/PVC dan berseluar slack. Bagi perempuan non-muslim, kamu dibenarkan memakai kemeja dan baju tradisional yang sopan. Student matrik akan di provide t-shirt koko yang dipakai ketika koko dan lab-coat untuk kelas amali.


Pakaian

Perempuan



  1.  T-shirt 
  2.  Seluar track
  3.  Baju tidur
  4.  Kain sarung (kain batik/kain pelikat)
  5.  Shock 
  6.  Kasut berkulit/PVC plain (hitam lebih baik)
  7.  Sejarah
  8.  Yassin & Tafsir
  9.  Sweater - if cuaca sejuk
  10.  Sandal
  11.  Blouse & Skirt (P - optional) - untuk pakai pergi discussion or extra class
  12.  Baju kurung (P)
  13.  Jubah (P) - kot lah nak pakai pi surau
  14.  Tudung dan serkup (P)
  15.  Telekung (P)
  16.  Kemeja (L)
  17.  Seluar slack (L)
  18.  Tali leher (L)
  19.  Baju Melayu (L)



Toiletries

1. Sabun
2. Syampu
3. Berus gigi
4. Ubat gigi
5. Selipar
6. Pencuci muka
7. Towel (bawa dua senang nak basuh)

Kemasan diri

1. Cotton bud
2. Pencukur
3. Sikat
4. Pengetip kuku
5. Deodorant
6. Losyen
7. Perfume
8. Minyak rambut

Laundry

1. Hanger
2. Hanger bulat (nak jemur pakaian dalam)
3. Baldi
4. Berus
5. Sabun basuh
6. Bakul baju (beli yang fleksible dah)
7. Bakul kecil (letak toiletries)
8. Pengepit
9. Gayung (tapi saya dulu tak guna pun)


Keperluan Bilik


  1. Bedsheet
  2. Bantal (kalau nak lagi selesa)
  3. Penyangkut (yang lekat lekat kat dinding tu)
  4. Selimut
  5. Mangga


p/s : yang lain tu beli kat kolej je lah, Buat berat bawa je. tikar, penyapu, mop lantai tu pakat pakat beli dengan roomates ok?

Makan

1. Mug
2. Pinggan/ Mangkuk (nak masak maggi ke)
3. Thermos kalau malas nak cari cerek
4. Botol air
5. Stok makanan
6. 3 in 1

Gadget

1. Phone (kalau boleh smartphone available whatsapp and telegram. Camera well function)
2. Laptop (kalau nak mudah kerja. sem 2 berguna untuk buat research)
3. Earphone
4. Pendrive (nak ambil nota  softcopy)
5. Charger


Barang-barang elektrik tidak dibenarkan sama sekali dibawa. Iron, kettle and lampu study are provided. Jangan lupa bawa dokumen yang diminta. Check dokumen dan settlekan semuanya sebelum bertolak.

Good luck !

Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Monday, 11 May 2015

Oh No, Auratku !

Assalamualaikum ! 

Hari ni saya nak share sikit pasal batas aurat. Before this saya ada tulis pasal aurat tapi in English. Sekarang saya cuba tekankan apa yang biasanya menjadi salah faham kita.

1. Batas dengan ipar duai

Surah An-Nisa ayat 23 ,

"....Dan diharamkan kamu menghimpunkan dua adik-beradik sekali (untuk menjadi isteri-isteri kamu) kecuali yang berlaku pada masa lalu."

Mungkin orang salah faham ayat ni. Sememangnya kita ditegah berkahwin dengan 2 orang adik-beradik dalam satu masa akan tetapi jika si isteri meninggal, si suami boleh berkahwin dengan adik ipar. Maka dengan itu, batas aurat perempuan sama seperti lelali ajnabi. Kena pakai tudung macam biasa depan ipar duai. Namun diberi rukhsah pada bahagian kaki (tak perlu berstokin). Namun, menutup kaki itu lebih baik.


2. Mak/Bapa Saudara Sabit

Mak/ Bapa Saudara sabit ialah suami/isteri kepada mak/bapa saudara kandung (adik beradik mak/ayah). Memandangkan jika mak/bapa saudara bercerai dengan pasangan mereka, kita boleh berkahwin dengan pasangan mereka, maka aurat adalah seperti biasa. 

3. Sepupu

Sepupu. Dari kecil lagi main bersama. Bagaikan adik beradik sendiri. Tapi sayang.. mereka tetap bukan adik beradik mereka. Jadi, kita perlu menutup aurat seperti biasa.

4. Adik-beradik tiri

Adik beradik tiri ini refer kepada adik yang berlainan mak dan ayah. Aurat kita adalah seperti orang luar. Kena tutup aurat dengan sempurna.

5. Ayah/mak tiri

Ayah/mak tiri jika belum bersetubuh dengan mak/ayah kandung kita, maka aurat kita mesti cover sepenuhnya. Jika mak/ayah kita sudah disetubuhi, maka aurat kita hanyalah dari pusat hingga lutut.

6. Non-yet-muslim

Non-yet-muslim is not an issue. Kalau yakin dia boleh jaga aib kita, tidak menceritakan aurat kita pada yang tidak sepatutnya, jika sesama jantina, aurat kita hanyalah dari pusat hingga lutut. Jika seseorang tidak mampu jaga aib kita (menceritakan aurat kita kepada lelaki ajnabi), maka tidak kira muslim atau non-yet-muslim, aurat mesti dicover sepenuhnya.

Itu saja setakat ini. Jika ada kekeliruan boleh drop comment atau email ke syahyosonn@gmail.com . 

Wallahu'alam.

p/s : orang yang kita kena cover aurat didepannya, kita juga tidak boleh bersalam. 

Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Sunday, 10 May 2015

#BloggerTalk | Pasangan Idaman

Assalamualaikum ! 


Ini adalah second blogger talk that I have join. Jyeahhhh ! Tak adalah bersarang sangat blog saya ni kan. Tajuk minggu ni pasal pasangan idaman. 

Hari tu.. Masa saya buka wechat yang dah lama tak buka, saya terbaca comment pada moment seorang kenalan bahawa rakan kami akan menamatkan zaman bujangnya. Saya rasa macam, 'Oh Allah, dah besar rupanya saya. Bukan 17 lagi.'

Sungguh dalam fikiran belum ada lagi soal kahwin memandangkan saya sendiri belum matang. Ilmu pun tak cukup lagi. Namun, bila sebut soal pasangan idaman, siapa je yang tak impikan pasangan idaman kan? 

Mungkin ada orang cakap.. Awak perempuan jangan memilih sangat. Orang dah sayang terima je lah. Oh no ! Wanita bahkan berhak memilih zuriat yang dilahirkan. Bukan aci tangkap muat je. Zuriat bakal dilahirkan tu bakal khalifah yang akan memimpin dunia. 

Back to the business, ini a few list of pasangan idaman.






1. Non Smoker
Masa join kelas dengan Dr Mizal dulu selalu dia cakap, rokok itu haram. Bila dah hisap kandungan yang haram akan react dengan badan kita. Sperm yang produce pun dari benda haram. Dan dapat anak? Hmm.. Fikir sendirilah kalau sperm tu pun dah haram. Ini pandangan seorang Dr yang saya rasa sangat kena dengan pemikiran saya. Macam mana anak nak jadi baik kalau datang dari perkara yang buruk kan? Bila anak nakal, nak salahkan cikgu. Tak patut.. Tak patut.


2. Matang, pandai dan bertanggungjawab

Bila ada masalah, dia boleh selesaikan dengan cara professional bukan dengan emosional. Tak mengelabah. Tenang. Dan sentiasa ada idea macam mana nak selesaikan masalah. Bertanggungjawab in order to give nafkah pada family. Masalah rumahtangga hanya sampai dalam bilik. Luar bilik, no one can know our problems.

3. Tegas dan pendiam

Most of my friend nak husband yang kelakar. Saya tak. Saya nak seorang yang tegas dan pendiam. Biar dia nampak garang. Saya seorang yang suka main-main. Buat lawak bodoh. Cakap banyak. Setiap tahun, berazam nak jadi pendiam tapi azam tak pernah tercapai. So... dengan adanya pasangan pendiam, harapannya saya akan jadi lebih serius dalam setiap perkara.


4. Sudi menjadi pelengkap hadith ini


“Allah memberi rahmat kepada seorang suami yang bangun malam lalu solat dan (tidak lupa) membangunkan isterinya kemudian ia solat juga. Jika isterinya enggan, dia (boleh) memerciki wajah isterinya dengan air. Allah memberi rahmat kepada seorang istrri yang bangun malam kemudian mengerjakan solat, dan ia tidak lupa membangunkan suaminya. Jika suaminya malas bangun, ia boleh memerciki wajah suaminya dengan air” (HR Abu Daud).

Kadangkala bila kita sorang sorang ada je time liat nak bangun malam. Bangun pun kadang kala tutup jam sambjng tidur.

5. Menerima diri saya dan keluarga saya seadanya

Banyak dah kes kita tengok anak dari keluarga itu diingininya tetapi keluarganya disisihkan. Pada saya, kita berkahwin bukan hanya dengan pasangan kita malah kahwin dengan seluruh family dia. Maka, kita kena terima dia dan keluarga dia seadanya. Lebih lebih lagi saya mempunyai keluarga yang besar. Saya berharap sesiapa pun dia, dia boleh terima mak abah, siblings, nieces and nephews saya tanpa syarat. Family saya di anggap family dia juga.


Akhir kata bila sebut pasangan idaman, macam mana saya idamkan macam tu lah saya kena jadi kerana jodoh is like mirror. If you are the beautiful one, the mirror reflect the beautiful image too.

But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not. [2:216]

Namun, jodoh tu rahsia Allah. Kita mampu nak rancang, nak idamkan macam mana, namun Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.

Wallahu'alam.

Show me RIGHT from WRONG . 
Indeed , I'm a learner =)

#BloggerTalk | Siapa ibu saya?

Assalamualaikum ! 

Kita akan ke tajuk seterusnya untuk #BloggerTalk Sahabat Blogger. Tajuk kali ini adalah tajuk sempena hari ibu ; Siapa Ibu Saya?

To be honest, I have no ibu. I have mak. So, I'll told you about my mak. 

Mak is the one yang melahirkan saya. Kata mak, saya kena lahir paksa sebab 2 orang abang dan seorang kakak before me meninggal. So, kira ini experiment doktor lah sama ada saya hidup atau tidak kalau lahir awal daripada sepatutnya. Pada 16 April maka lahirlah saya setelah dipaksa oleh doktor. Alhamdulillah. I'm survive. Mak is the one who was struggled for me. For sake of me, she take the risk dalam proses kelahiran. Allahu. How great she was.




Bukan sampai situ je, when I was six, saya sakit teruk. She was accompany me day and night. She is the one who was treat me. She is the doctor. The nurse. The story-teller. She always be my side. Never leave me alone.

She was my secret keeper. If I have any problem, I'll let she know and she is the best advisor I ever had. She is the great motivator. If I sad, she will lend me her lap. I do cry on her lap. And she try to calm me down.

When I was a little cute girl, saya sangat nakal. Tapi mak.. dia bersabar melayan kerenah anaknya yang ini. Mak lah orang yang ikat saya di tiang rumah sebab buat hal. Kena hukuman lah kononnya. Tapi time makan suap juga. Well.. Mak mana tak sayang anak.



Malam-malam, bila nak buat homework, bila nak study, mak lah yang setia menunggu. Tolong buatkan air. Help me to finish my homework and sometimes she's the one who was do my homework. 


Mak is the best chef in the world. Saya sangat tak suka lunch since I have the heavy breakfast sampai mak have no idea what should she cook so that I'll take my lunch. And she did it! I also a little cerewet when it comes to makan. In a year, not more than 10 times I go to canteen and have my meal there. So, every morning my mak need to wake up early and prepared me some food. If not , I'll return with starving tummy.

Mak is my teacher also. She taught me about life. What should I do and what should I avoid to have better life. She never give up in every question I ask .. Eh no, sometime she do since saya suka tanya and she have no answer for my question.


Mak is mak. Sometimes she get mad. Sometimes she sweet. Sometimes she scold like we did killed peoples. Sometimes she praised us like we were the perfect one. She willing to do anything for sake of our life.


 Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)