WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Monday, 25 January 2016

Malay Dramas Nowadays

Assalamualaikum dan selamat petang..


Minggu ni minggu kedua saya cuti sem. Bermakna ada lagi 3 minggu cuti yang tinggal. Nanti balik tak balik, raya nanti pula. Maklumlah, tiket fight bukannya murah. So, cuti setakat seminggu dua memang tak lah nak balik.

Cuti ni memang saya tak plan untuk tengok TV. Saya nak qada' one piece yang dah almost 5 month tak tengok. Saya nak marathon baca buku-buku ilmiah dalam pending list dan baca novel yang beli dekat Big Bad Wolf yang tak habis-habis tu.

But then, bila tengok orang duk promote drama-drama terkini saya tengok lah juga. Nak ambil hati orang. Tapi first 10 minutes saya tengok saya dah rasa boring. Sangat mengarut, sangat memalukan dan sangat memualkan.

Kekadang ada adegan-adegan yang sangat tak patut. Pakaian sangat menjolok mata. 

C'mon Malaysian.. media tu salah satu pengaruh terbesar pada remaja. Kalau drama TV pun dah rosak macam tu, kita expect remaja kita terus berakhlak mulia tanpa contoh yang baik ada mereka? Wajarkah kita? 

Bila saya keluar bilik dan tengok drama melayu, saya akan masuk bilik balik dan sambung baca buku. Tak kisah lah nak cakap saya ulat buku ke ulat batu ke ulat kerabu. Itu lagi bahagia pada saya.

Saya mula terfikir..

Did I the one and only who was thinking that the malay dramas nowadays were so irrational, unrealistic, irrelevant and nonsense? Or I was too ignorance in local film industry? Or due to everybody were taking my presence a granted because of the dramas?

Told ya'... I dislike the dramas so much.Baca buku lagi bagus.

*open the fictional book*

Atau mungkin one piece? Kbyee

p/s : Tidak kurang juga novel sekarang. Bukan main mengarut. Kalau dulu novel sangat informative. Kata-kata "You can travel the world by reading" sangat kena dengan novel dulu. Sekarang? Rasa sayang duit nak beli. 

2 comments:

SBC said...

Aaaahhh... akhirnya, ada jugak orang yang jenis macam saya, saya sangat setuju dengan entri ni, pada saya, baik tengok rancangan-rancangan korea, lebih banyak input... walaupun mereka negara maju, tapi adab sesama mereka terutama yang lebih tua sangat saya respek.

sedut said...

Memang betul, ada sorang pelakon pon cakap camni gak aritu... zed zaidi kalau tak salah nama dia