WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Friday, 14 December 2012

'Awrah

Assalamualaikum ladies and gentleman ,

How are you ? Hope you'll be fine :) Today, I want to talk about 'Awrah or in arabic we call Aurah .



What 'awrah mean ?
 Awra' mean covering part of your body

What is 'awrah of the man ?

1. The ‘awrah of a man is from navel to knees. The proof for this is the following hadīth of the Prophet (sallallahu ‘alayhi wa sallam):
“So verily, what is between the navel to the knees is of the ‘awrah.”
2. And also the Prophet said that when someone marries off his slave or laborer he is not to look at what is between the navel and knees for:
 "For what is between the navel and knees is from the ‘awrah."
 3. Also the hadīth of Ma’mar reported in the Musnad of Imām Ahmad that goes :

The Prophet Muhammad (sallallahu ‘alayhi wa sallam) came into the Masjid and Ma’mar was    uncovering a part of his thigh. So the Prophet Muhammad (sallallahu ‘alayhi wa sallam) said,
"Cover your thigh Oh Ma’mar! For verily, the thigh is ‘awrah!”
4. Also the hadīth of Ibn ‘Abbās (radhiya Allahu ‘anhu) that states:


The Nabi (sallallahu ‘alayhi wa sallam) saw a man exposing his thigh. The Nabi (sallallahu ‘alayhi wa sallam) said to him, 
“Cover your thigh! For the thigh of a man is from his ‘awrah.”
 
What is 'awrah of the woman?

1. The ‘Awrah of a woman in Salāh is everything save her hands in face. Imām An-Nawawī states in his Minhāj,
”…and as for the free woman, her ‘awrah is everything save her face and hands. And it is a condition of her clothing that the color of her skin cannot be seen.”

2. Shaykh Sulaymān Al Jamal in his Hāshiyah explaining the words of Imām An-Nawawī says,
“And this is her ‘awrah in Salah. And her ‘awrah amongst the Muslim women and the mahārim men (fathers etc) is what is between her navel and knees. As for her ['awrah] in front of ajānib (foreign) men it is all of her body.” (Hāshiyat Al-Jamal ‘Alal Sharh Al-Minhāj)
3. The great Shāfi’ī jurist, Imam Taqiyud-Dīn Al-Hisnī said,
”And it is makrūh (hated) that one makes Salāh in a garment with pictures on it, and that a woman wear niqāb, unless she is in the masjid and in it are men who are ajānib, and they are not caring about looking, so if she fears that they are looking at her, it is harām for her to lift the niqāb, and this happens in a lot of places such as the going to Bayt Al Maqdis (Jerusalem)…” [Kifāyatul Akhyār 1/181]

4. Ash-Shaykh Muhammad ibn Al Qāsim Al Ghazzi Ash-Shafi’i said,
“And the entirety of the free woman is ‘awrah except her face and hands, and this is her ‘awrah in Salāh. As for her ‘awrah when she leaves Salah, then her ‘awrah is all of her body.” [Fat-hul Qarīb bi Sharh Al-Faath At Taqrīb page 19]
 5. Shaykh Zakariya Al-Ansāri (rahimahullāh) stated, when discussing Salāh,
“And the ‘awrah of a free woman is everything save the face and the hands.”
6. Shaykh Ash-Sharqāwi states in his explanation of this,
”And this is her ‘awrah in Salāh. As for her ‘awrah outside of it, when the ajnabi (unrelated marriageable man) can look at her, then all of her body including the face and the hands, even if there is security from fitnah.” (Tuhfat At-Tullāb pg. 174)
7. Imām Taqiyud-Dīn As-Subkī said,
“And what is the closest (in opinion), from what our companions have produced is that the face and the hands of a woman are ‘awrah in nathr (i.e. looking) and not in the Salāh.” (Quoted by Al-Khatīb Ash-Shirbinī in his Mughnī Al-Muhtāj)
8. The proof that the woman’s face is not ‘awrah in Salāh is what is reported from ‘A’ishah (radhiya Allahu ‘anha):
“Rasūlullāh (sallallahu ‘alayhi wa sallam) said, ‘The Salāh of the mature woman is not accepted except when she is wearing a khimār (veil on the head that covers her hair and neck).”
9. Imām At-Tirmidhī grades this hadīth hasan and then says,
Imām Ash-Shāfi’ī said, ‘It is not permitted for a woman to expose her skin and hair in Salāh.”
It was authenticated by Ibn Khuzaymah in his Sahīh, reported by Abu Dāwūd, Ahmad, Al-Hākim in his Mustadarak saying, ‘It is Sahīh upon the conditions of Imām Muslim’ and Adh-Dhahabī agreed.

How about woman feet ?

There is disagreement regarding a woman’s feet. Are they ‘awrah or not? Imām Al-Ghazzālī states in his “Al-Wasīt”,
“And the tops of the feet are ‘awrah, and regarding the soles of the feet, then there is two views (i.e. they are and they are not).” [Vol 2, page 174]

There is a minority view reported from Imām Al-Muzanī, the early erudite student of Imām Ash-Shāfi’ī, wherein he stated, 
“The feet of a woman are not ‘awrah.” 
(Recorded by Imām Al-Khatīb Ash-Shirbīnī in his Mughnī Al-Muhtāj, Taqiy-ud-dīn Al-Hisnī in his Kifāyat Al-Akyār, as well as others.)
The explanation I got from FORUMS.UNDERSTANDING-ISLAM . 

And now , I want tell you about who is ajnabi ( one who we can married him and you must covering 'awrah) of a woman/girl :-

1) Brother-in-law
2) Husband of your aunt
message alert : even 1 and 2 are your ajnabi, but u can't married them as long as they're husband of our aunt and sis. But , your still have to cover your 'awrah
3) Cousin
4) Step-brother (your mom/dad married his mom/dad)
5) the outside man
6) adobt brother/son

then , who is the Maharim ( one who we couldn't never married him ) of a woman/girl ?

message alert : you still have 'awrah with them. your 'awrah was from navel to the knees =)
Wallahu 'alam .

SyaSayss : tell me if there were wrong or less at somewhere  =)

Wanna wearing half moon that covering your chest ? Click here -----> Zunnur 'Ain Collection .  You also can swanky with layer hijab and many hijab more that could cover your 'asset' =)

Assalamualaikum ! 
Show me RIGHT from WRONG . 
Indeed , I'm a learner =)

Friday, 23 November 2012

Happy Birthday, Princess !

Assalamualaikum w.b.t ...

A few minute approach will be 24th November . It's Elaine Medina's birthday !

To Elaine , you may not understand what I've what I tell you but In Shaa Allah if I remember , when you grow up , I'll show this entry to you =)


My dear Elaine Medina Hakeem,

Happy Birthday ! 
May Allah bless you .
Be a good daughter ever .
Be a qurratun 'ayyun of your  Ummi and Abi.
Be a glory muslimah.
Hope you always in good of health .
Be a smart girl .

My Love baby Elaine Medina,
A beautiful  cute baby ,
Make me smile and like to  hug  you ,
I want to meet you ,
In Sha Allah  one fine day we'll meet ,
And i can't wait for the moment !

My Precious Elaine Mediana princess of Elyanas,
A princess of such strong lady ,
A princess of a nice brother ,
A princess  of mine too ,
I love You , princess =)

Hugs and Kisses  <3
Auntie Fiqa =)


It's twelve already ... Update the post !

Assalamualaikum !
Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Indeed They're Our Brothers and Sisters

Assalamualaikum ladies and gentlemen ..

Long time no see me right ? And i know nobody cares =P who am i right ? haha ..
Sorry, tonight i'll not update 'bout my life or anything be related to me ..
it's all about our RELATIVE at Gaza, Palestine ..

For the sake of our Deen (Islam) , why not we help them ? Indeed, they're our brothers and sisters ..
Who else will help them if not us ? They jihad for our Deen , why not we help them to jihad . Give them some 'support' . Make du'a . Pray . And give donation ..


Our pray , our du'a , our donate , our support very contribute them .. They have determination defend our Deen and we'll do to preserve it ?

Sisters and brothers ,
your accommondation very dear . help Palestin , Help our Relative , Help our Deen , Help the Al-Aqsa Mosque .

Assalamualaikum !
Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Tuesday, 6 November 2012

#Poem Pathway Of Hijrah

Assalamualaikum handsome and beauty ,

here I make a poem for #TeamHijrah =)





Assalamualaikum !
Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Sunday, 21 October 2012

Done or Dan ?

Assalamualaikum !

morning peeps ..

aha ! today i would post something different on my blog *it differ for my blog la* .. hihihi 

this situation normally occur to terengganurean student .. 






dok dan = tidak sempat

isn't you have go through this situation in your class ? or somewhere else at your village ? with your own slang ? two differ words with the same pronounce ... let  share with me :) In Sha Allah i'll post it later ^^

Assalamualaikum ! 
Show me RIGHT from WRONG . Indeed, i'm a learner =)

Sunday, 7 October 2012

Muhammad Firdaus in Memory

Assalamualaikum w.b.t =)

A few day ago , I was asked my friend "what date is today?" for many times . I think there was an important date on early October . i' try to remind what is it ? but i've no idea until ...............



I found this on my facebook's new feeds. And .. Yes ! this is what the important one . 

Couple years ago , I had read this entry . NaLuRi Seorang WaNiTa . Really didn't realised the tears fall on my face . 

In the wake of released from the sadness , I put up my hand and du'a to Allah for granting this young mother   peace for her . Also du'a to Allah for granting this young mother other baby .

After all , what i'm waiting for ; a baby for Sis Vee and her Hubby , come true ! What i hope COME TRUE . Alhamdulillah ya Allah :)

Muhammad Firdaus ,
Even thought you leave us , but u'll always in our heart . You always in our memory . U've a sister now :) She'll be solehah and qurrata 'ayyun for your parents . In Sha Allah ..

SyaSayss :
For improving my english , updating blog using english languange will be one of the ways besides increasing my reading on the english articles. WHEN I'M WRONG, TELL ME . i'm a learner ^_^

Ads : 

Blogshop Sis Vee :-

Fanpages :

Wednesday, 15 August 2012

Doa & Taubat by DR. Asri Zainal Abidin

Assalamualaikum ..

Setelah sekian lama tidak meng'update' blog . Akhirnya , saya masih bernafas di dunia blog :) ingatkan dah lama dah mati blog .. well, aku bukannya seorang blogger tegar . Nak buka link blog pun tak sempat inikan pula nak
update bagai.. lately , saya teramatlah busy dengan proposal yg deadline dia 31 Julai . Then demam pulak .. belum baik demam dah ada kena buat kerja persatuan .. Letih tu mmg letih sampai kawan merungut "kenapa tidak pengerusi yang buat kerja persatuan ?" Saya hanya senyum . Saya balas "takpela.."Saya anggap Allah nak bagi saya pahala disamping hati saya berdoa "moga dengan cara ini , urusan saya menjawab ujian undang2 berkomputer dipermudahkan dan aku dapat jawab dengan cemerlang dan resultnya tidak mengecewakan .."

dan ..

hari ini saya kembali ... untuk kongsikan sesuatu .. sesuatu yang bermakna buat saya .. sesuatu buat aku rasa mcm aku diberi peluang kedua utk hidup .. sesuatu buat saya rasa tenang mengenangkannya .. Ya Allah , syukran for everythings :')

PAUSE LAGU DI SIDEBAR SEBELUM PLAY VIDEO NI .




Ketika Jiwa merasa sesal dan kecewa.
Mengenangkan dosa dosa yang dilakukan.
Ketika harapan dirasakan tiada lagi ...


Maka Ingatlah..

Islam tidak pernah meletakkan perantaraan diantara manusia dengan tuhan(Allah). Bila bila masa saja, siapa juga insan itu. Dimana saja dia berada, Bangsa apa dia, keturunan apa dia, Siapa Mak Bapak nya, Siapa sahaja Datuk neneknya, jika dia ingin berhubung dengan Allah Azzawajalla atau kembali kepada Allah..Maka tidak akan pernah ada halangan pada mereka.

Dan Allah berfirman didalam surah Azzumar ayat 53- 54: 


Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

-Malay : "Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah bulat-bulat kepadaNya, sebelum kamu didatangi azab; kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan.
-English : Turn unto Him repentant , and surrender unto Him , before there come unto you the doom , when ye cannot be helped .


Hadis Nabi Muhammad SAW  yang bermaksud :
"Siapa yang tutup aib orang muslim, Allah akan tutup aib dia dunia dan akhirat termasuk muslim itu diri dia sendiri "

Suatu hari pernah seseorang(Maiz bin Malik) datang kepada Nabi Muhammad SAW dan mengatakan dia berzina .

"Aku berzina Wahai Rasulullah saw, Bersihkan aku "

Nabi ketika itu tidak melihat dia dan nabi muhammad saw pusing dan Nabi Muhammad  SAW beri isyarat kepada Maiz (untuk membiarkan Maiz pergi/berlalu).Tetapi Maiz tetap berkata juga.

"Aku berzina wahai Rasulullah saw, bersihkan aku ".

Dan maiz tetap dengan perbuatan dia berkata sedemikian , maka Rasulullah saw berkata,

"Barangkali kau Cium Maiz " , "Boleh Jadi Kau raba raba saja "

Tetapi maiz tetap berkata , "Aku berzina wahai Rasulullah saw,Takkan kau tak tahu aku berzina ".

(sesetengah riwayat menyatakan Rasulullah berkata barangkali Maiz Mabuk agaknya..WA ) 

Tetapi dia tetap terus berkata sedemikian untuk mendapat hukuman, maka hukuman diberikan kepadanya.

Apa yang cuba disampaikan disini, Islam suruh tutup(Keaiban diri), Islam suruh baiki diri kita, Bila bila saja. Islam tak suruh kita pergi buat pengakuan ceritakan keaiban kita sendiri. Maka jalan yang terbaik adalah istigfar kepada Allah, Balik kepada tuhan, minta pengampunan daripadaNya..

"Pintu keampunan Allah , Allah buka pintu pengampunan pada waktu siang untuk Allah ampunkan orang yang buat dosa pada waktu malam. Dan Allah buka pintu pengampunan pada waktu malam untuk Allah mengampunkan orang yang buat dosa pada waktu siang." SubhanAllah...

Usah berputus asa dengan Rahmat Allah,Teruskan Perbaiki Diri..

Didalam Ajaran islam, Seluas Luas pintu adalah pintu Taubat,Allah menyatakan  :

"Wahai Hambaku, Jika dosamu itu sampai kelangit, banyaknya daripada bumi hingga ke langit. kemudian dia istigfar bertaubat kepada Allah, Pohon keampunan daripada Allah, Maka Allah akan mengampunkan dosanya" ..MasyaAllah...Allahu rabbi...

Ingatlah bahawa kita ada Tuhan yang sama ada boleh mengambil tindakan kepada kita atau mengampunkan kita. Selagi mana kita ikhlas, tak berniat untuk menipu, dan betul2 hendak bertaubat..Maka Allah mengampunkan dosa kita..Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, Lagi Maha Penyanyang.




Hadis Rasulullah saw yang bermaksud :
"Kamu berdoalah kepada Allah dalam keadaan kamu yakin doa kamu akan diterima, Ketahuilah Allah tidak akan menerima doa daripada hati yang lalai dan alpa "
 


Yakinlah Doa kita didengari oleh Allah, melainkan kita tidak berdoa bersungguh sungguh..Dan ketahui lah bahawa Allah lebih mengetahui apa yang kita perlukan..Dan Allah memperkenan kan sesuatu hajat itu dai dalam berbagai bagai bentuk..

Situasi :
  • Kadang kadang manusia meminta wang, sebenarnya dia mahukan kebahagiaan dan bukannya wang. Tetapi dia menyangka dengan adanya wang dia boleh bahagia. Maka dengan pengetahuan Allah yang mendahului pengetahuan manusia memberikan kebahagian kepada kita dan tidak memberikan wang sebanyak yang kita minta.
  • Kita meminati seseorang, meminta isteri yang cantik cantik...Allah tahu mungkin tidak baik untuk dia, Allah beri juga isteri kepada dia yang lebih baik untuk kehidupan dia, lebih baik untuk kebahagiaan rumah tangga dia dan sebagainya..
Allah tidak pernah menghampakan hambanya, tidak sama sakali..Teruskan lah mengharap dengan tuhanMu..YaRabb,...Manusia berhubung terus dengan Tuhan, dia minta kepada Allah..

Iblis Laknatullah minta supaya dipanjangkan hayat sehingga sampai kiamat, dan Allah perkenan doa iblis itu padahal derhaka betul iblis itu..Takkanlah hamba Dia yang solat Allah tak bagi..Tentu Allah bagi...

Hatta, manusia islam mendoakan manusia kebaikan untuk muslim yang lain ..Maka Nabi Muhammad saw bersabda :
"Tiada hamba Allah yang doa dalam keadaan saudara dia itu tidak tahu,melainkan Allah menghantar malaikat malaikat untuk memberi kebaikan sama macam apa yang didoakan kepada muslim yang lain itu "

Yakinlah dengan Allah, dan bersyukurlah dengan segala kurniaan nikmat Allah kepada kita ..Alhamdulillah...Ajaibnya berdoa ...


Selagi nyawa dikandung badan ,,Peluang untuk kembali kepada Allah tidak pernah tertutup..


Thursday, 12 July 2012

Special For KAU PEMILIK HATI by Ayumi Syafiqah

Assalamualaikum cantik dan kacak saya ..

Apa khabar semua ? Harap semuanya sihat walafiat . Jam berganti jam , hari berganti hari saya nak buat entry for KPH ni . Tapi entah kenapa line TM area rumah saya ni menyengal aje . Asyik crash aje page chrome ni . firefox toksah cakap la . Buka pun tak boleh . Sekarang ni pun facebook , twitter ada web loading problem . Argh , sungguh la menyesakkan .

Back to business ,

Hari ni saya nak buat review , ouh not so review la . It's more to special entry for KPH . Saya bukanlah seorang perajin nak review me'review' ni . kalau saya buat review novel mesti novel lain akan menyusul review dia kan? Saya tak begitu rajin nak buat follow up review ni . Tengok review blog sudah . Baru #2 .. yang lain ? mim aliff lam sinn .



Kau Pemilik Hati hasil karya Ayumi Syafiqah gadis berasal dari Terengganu . Ni yang sebenarnya . Siapa cakap orang pantai timur tidak mampu berjaya kan ? See , seorang lagi anak Terengganu melahirkan novelis selain novelis otai kita iaitu Mimie Afinie .

Novel ini diterbitkan oleh syarikat KakiNovel . Cerita dia mcm mana ? Nak cerita dari A-Z mmg tak la .. here the synopsis :)
Sinopsis:
Sejak pulang dari luar negara, Qarissa menjadi semakin lupa diri. Tingkahnya yang sering saja di luar batasan dari hari ke hari itu nyata menimbulkan kebimbangan di hati Dato’ Rashid. Khuatir Qarissa bakal terpesong dari landasan agama, Dato’ Rashid bertindak menjodohkan Qarissa dengan Zafril, pekerja kesayangan yang juga merupakan anak kepada arwah rakan baiknya. Walaupun Qarissa membantah keras, Dato’ Rashid tetap dengan keputusannya kerana dia yakin Zafril mampu membimbing Qarissa menjadi wanita yang lebih baik.
Bagi Zafril, Qarissa adalah cinta pertamanya. Walaupun gadis itu selalu bersikap sombong dan melayannya dengan buruk, namun kuasa cinta mengatasi segala-galanya.
“Saya tahu awak tak cintakan saya. Tapi percayalah, saya akan jadi suami yang terbaik untuk awak lepas kita kahwin. Saya tak akan kecewakan harapan papa awak pada saya. Saya tahu papa awak nak saya bimbing awak jadi isteri solehah. Dan saya akan cuba laksanakan tanggungjawab tu sebaik mungkin….” – Zafrril.
Bagi Qarissa pula, mana mungkin lelaki yang hanya tahu menyakiti hatinya itu boleh membahagiakannya. Namun semakin lama, hatinya semakin terpaut dengan keikhlasan yang ditunjukkan. Lantas, lamaran Zafril diterima dengan hati yang separuh rela.
Baru saja Qarissa mahu mengecap kebahagiaan yang selama ini dinanti-nantikan, muncul pula insan lain yang memusnahkan segala-galanya. Zafril menjauh akibat fitnah. Qarissa pula menderita atas dosa lampau. Lantas, untuk apa lagi ditagih cinta yang telah hilang? Jika berpisah adalah jalan yang terbaik, Qarissa sedar dia harus reda.
“Risa mintak maaf, mama. Tapi Risa perlukan masa. Risa dah tak boleh berdepan dengan Abang Ril kalau dia sendiri dah bencikan Risa….” – Qarissa.
Masih adakah sinar kebahagiaan untuk mereka sekiranya kata maaf seperti sudah tidak bermakna apa-apa lagi?


Novel ni saya beli dengan dia punye novelis sendiri :) Harga hanya rm20 tapi untuk member kakiNovel hanyalah RM16. Psst , kalau yang tinggal kat Terengganu , korang beli dekat Kedai Buku Banggol guna kad TaHa ( kad tabung haji utk umur 17 tahun kebawah) .. dapat diskaun 15% :) haish panjang pulak cerita dia .

Bingkisan dari saya untuk KPH :-


first , sya bagi 3 bintang sbb dari kecik sampai sekarang , sya kenal 3 bintang aje , bintang yang paling cantik .. jalan cerita konstra dengan yg lain sbb yang lain biasanya selalu perempuan nak kena ubah lelaki .. Tp KPH lain .. susah lelaki nak terima perempuan yang ego mcm Qarissa tu . Zafril mmg seorang yang sabar dan tabah .. tp Sya geram dekat Zafril time dia berlakon tu .. Ya Allah , masa tu kesian dekat Qarissa . mmg overall novel ni best ♥ dan gaya bahasa dia sedap ...
Zafril.... Seorang lelaki yang bertanggungjawab .. Seorang kekasih yang redha .. Seorang suami yang penuh kesabaran . Mana mungkin seorang lelaki menerima gadis seperti Qarissa yang keras kepala. Cakap tak pernah sopan . Mulutnya terlalu susah untuk mengukir senyuman . Namun tidak pada Zafril . Sekali dia jatuh cinta . Dia terima segala-galanya tentang diri Qarissa . Kesabarannya , cukup membuat saya kagum . Berkat kesabarannya , batu yang keras dan boleh berubah menjadi permata yang cantik .

Qarissa ... Gadis yang dulunya liar , sombong , tidak tahu adab sopan boleh berubah menjadi gadis yang lembut , tutur yang sopan dan tidak menyakitkan hati . Bibirnya juga sudah boleh mengukir senyuman . Saat dirinya mengecap kebahagiaan , dugaan ke atas dirinya memberi perubahan buat Qarissa . Betullah kata orang pasti ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku. Pelariannya membuka hatinya untuk menjalankan tanggungjawab Allah . Dia seperti Qarissa yang baru dilahirkan semula .



SyaSayss :-
(1) Entry ni dah buat dari minggu lepas lagi . Tapi tidak sempat nak siapkan . Alhamdulillah , dengan izin Allah , dapat jugak publish hari ini.
(2) Kawan saya ingatkan novel KPH ni saya yang tulis . Hehehe . Almaklumlah , nama penulis pun Syafiqah kan? hampir sama dengan nama saya , Syafiqa.

Jom terjah blog kak Ayumi Syafiqah

Thursday, 28 June 2012

Lawyer ?

Assalamualaikum ...

kawan saya cakap ,

"kau sepatutnya jadi lawyer .. sebab kau suka keluarkan fakta even most of your statement nampak mcm merapu dan mengarut tp bila fikir-2 kan balik banyak betulnya setiap fakta yang kau keluarkan ..."

tapi Abah Ismail cakap ,

"awak jangan berani nak jadi lawyer ! abah tak nak anak-2 abah nanti di'suap' duit yang banyak , terus dosa pahala .. Duk bela yang salah ! Jangan pernah terfikir nak jadi lawyer !"

saya pulak cakap ,

" Bukak firma sendiri kan best ! jadi CEO , jadi arkitek , jadi novelis .. tapi study biar hebat , result biar gempak , baru lah whatever we aim , we can gain . kan kan kan ?"


SyaSays :-
bak kata adawiyah , senang-2 tak yah kerja .. cari laki yang kaya raya lagi senang -__-

Wednesday, 27 June 2012

Contest Mudah , Hadiah Istimewa :)

Assalamualaikum ..

Hujan Berevolusi Bersama Sang Enemy !

Hari ini adalah hari terakhir contest mudah yang dibuat oleh HyeBro dan hadiah ditaja oleh Warner Music Malaysia .. Hanya dengan tweet , jika anda bertuah anda akan memenangi hadiah ... apa lagi semua ! Jom ke blog HyeBro .. Jangan lepaskan peluang .. Peluang yang sama tidak akan datang bergolek ..

Kontest anjuran Bro Framestone dan Nando's Malaysia 

Ada tak disini peminat Nando ? Ada ? Kalau ada jom sertai kontest ini dan anda berpeluang memenangi 1 Perri Platter ( for 4 person ) bernilai rm62 . Kontestnya sangat mudah .. Dan anda perlu join contest ni utk layak ke minggu seterusnya .. Tarikh tutup 30 Jun ... Jom terjah blog BroFramestone  . Sape tak join amatlah rugi kerana kontestnya amat mudah .. Good Luck all of You ...



Thursday, 17 May 2012

Papa mana ?

Assalamualaikum ladies and gentlemen ,

Annyeong Haseyo *lame dah tak guna ayat ni =_=' Sarang Heyo Yo <--- ayat si Hatikubaik ! huhuhu ..

Seperti biasa , setiap malam saya lebih suka meluangkan masa melayan anak-2 buah berbanding study . Study after pukul 5 pagi baru syok . Semua yang dibaca masuk dalam kepala . Sekejap je serap . Kalau study memalam , sah kan nak serap , nak sentuh otak pun tak mampu .

tengah duk main dengan diorang , melayan cakap-2 diorang . tiba-2 one of them tanya :-

"mama , mama ! papa mana ? "

bagaikan waktu terhenti seketika . saya kaku . kelu . lidah pun dah rasa mcm cramp . how come this 4 years old girl ask me that question ? saya hanya mampu ...

" errrrrr .... "

then , ting ! 'lampu' muncul ke atas kepala . Idea datang menjengah . Syukur alhamdulillah .

" mama kan kecik lagi , sekolah lagi . Tunggu mama sudah besar , barulah ada papa ."

dan dia mengangguk tanda faham . lalu kepalanya saya gosok dan seperti biasa told her "Good Girl "

betullah kata Kak Jaja , kadang kala berdepan dengan budak kecik ni membuat kita jadi kelu .



**************************

anybody yg minat tudung bawal bercorak mahupun yang tiga tone ,
Zunnur'Ain Collection akan memenuhi impian anda ^_^ 


1 pcs - rm 10
3 pcs - rm 25

http://www.facebook.com/pages/ZUNNURAIN-COLLECTION/197880392100?sk=wall

or ke blogshop beliau 

psstt .. beli lah kat mak ke , makwe ke , makcik ke , adik ke , nenek pun boleh :) head band untuk baby pun ade tau . also boleh dipakai dgn shawl :)

Friday, 16 March 2012

"Auntie Aku Hantu ?" - Hakim "U dengkikan Saya ke ?" - Sya

 The story begin here .......


Semalam time tengah tengok Hantu Dalam Botor Kicap , adik aku dapat panggilan dari kak Suzie . Beliau suruh aku and nephew aku pergi rumah Uda (akak aku yg lain) . Tapi kami tak gerak jugak . Adik aku dah pergi dah masa tu . Aku tunggu Hakim install game dalam lappy dia . then , bila dia dah siap install dia ajak aku pergi .


Dia pun berjalan keluar rumah manakala aku berjalan ke tiang tengah rumah untuk ambik kunci motor . Di muka pintu aku baling kunci motor dan selamat disambut oleh hakim . dia pun start dan pusing motor sambil aku terkial-2 pakai selipar . Selipar je pun tapi susah jugak nak pakai . haih -_-' memandangkan hakim dah tunggu aku , aku mempercepatkan langkahku . 


malangnya , baru saja aku nak angkat kaki , motor dah menderu laju . aku senyap . terpegun . ternganga jap mulut . dan aku perasan jiran rumah depan tersengih tengo aku . aku tak mampu nak panggil hakim . perutku bagaikan nak pecah menahan tawa . 


aku kemudian berjalan ke tingkap sambil menekan perut . sebaik saja nampak kakak ipar aku , aku terus jerit 


" kak iefa ! hakim ingat kakak dah naik motor lah . hahahahahahahaa .. "


tanpa dapat ditahan-2 tawa ku meletus jua . 


"apa ?" kak iefa cuba meminta kepastian .


"sekarang ni hakim bawak motor kan ? dia ingat kakak dah ada kat belakang dia . "


apa lagi , kami gelak bagai nak rak . nasib baik rumah Mr Abah yg kat bawah ni batu . Kalau kayu dah lama dah runtuh . Kak Muni sampai terjatuh kerusi sebab ketawa kuat sgt . Aku hampir tergolek atas tanah . Aku hampir tak leh bangun sebab aku ketawa sampai sakit pinggang . kak iefa pulak dah semput dah ketawa masa tu .


baru je ketawa kami nak reda , Hakim balik semua . Berhenti je motor Hakim terus tanya 


"u pergi mana tadi ?"


hahahaha . sekali lagi ketawa kami pecah . dalam semput-2 kak iefa menjawab ,


"kenapa Hakim tinggal mokqa terjatuh dari motor tadi ." perghh . pandai betul kak iefa berlakon .


"aduh sakit pinggang " aku cuba bangun tetapi pinggangku sakit akibat terlalu banyak ketawa. tapi hakim salah faham . dia ngat aku sakit pinggang sebab jatuh motor .


"betul ke ?" tanya hakim dengan wajah yang bimbang .


"pergi kemana ape nye . tak sempat lagi naik motor u dah gerak . baru angkat kaki motor dah jalan ." lantas dia ketawa . 


then aku naik motor dan Hakim start lah cerita . Dia cakap , dia ingat aku dah naik motor . pastu masa turun bukit dia rasa ringan semacam . dia tanak lah peduli . tapi bila dah sampai rumah Uda dia terasa nak tengok belakang . terkejut giler bila tengok aku takde . masa tu dia fikir aku ni hantu . dia terus balik semula kat rumah , mana tahu aku ade kat rumah . 


terbukti bila dia balik , aku duk ketawa sampai terduduk . thats why dia terus tanya kemana je aku pergi . bila sampai rumah uda , semua org hairan kenapa kami asyik ketawa je . bila kami cerita semua orang gelak . 


tambah satu lagi episod ,


time nak balik tu , si hakim ni balik dengan adik aku . aku sudah je basuh pinggan-2 satay semua , aku minta diri nak balik . tapi aku cari-2 kunci motor takde . aku pinjam fon uda (maklumlah org takde fon ni pinjam org punyer je) , aku call Mrs Ibu .


tet . tet . tet . sebaik saja talian bersambung aku terus redah ,


"Mak , minta tolong tanya Hakim mana dia letak kunci motor ,"


"Hakim , hakim letak mana kunci motor," sebaik saja Mrs Ibu menghabiskan ayat beliau , aku terdengar gelak dari hujung talian menandakan ini satu petanda yang tak baik . 


"Kunci motor ada dalam poket hakim la kak .." bagi tau Mrs Ibu sambil ketawa .


"Mohon dia hantar secepat mungkin . " 


" Dia dah nak pergi tu ."


"Mekasih mak "


tunggu dalam 3 minit , Hakim datang bawak kunci . balik aje kat rumah aku terus tanya , 


"u dengkikan saya ke ?" dia hanya gelak . abang ngah pun masuk dalam rumah and cakap 


"mamai betul hakim ni . " nah kau .. 


kejadian tu buat kami senyum sepanjang hari . 

"Adik-adik sayang ... "

Annyeong Haseyo ..

hye adik-II di sana . Selamat kembali ke sekolah . Mesti ada yang tak sabar nak pergi sekolah tak kurang jugak minta cikgu tambahkan cuti kan kan kan ? Relax la . Kak Sya pun nebes gak nak gi sekolah . maklumlah , naik sekolah je terus exam . mau tercabut jantung . 

ni sebelum naik sekolah ni , semua dah settle dah ? homework dah siap ? kasut dah basuh ? baju dah gosok ? 
yang nak pergi hostel tu dah update kamu semua barang2 tu ? kalau dah settle alhamdulillah . kalau belum settle nauzubillah . tutup lappy cepat-II . buat apa yang patut . kasut tu kalau susah-II nak berus masukkan je dalam washing machine . hahaa . confirm ibu kamu marah . hahaha

arosso , arosso semua . ni Kak Sya nak pesan ,

"adik-adik sayang , parents hantar gi sekolah untuk belajar ye , bukan untuk bercinta ."
 kalau boleh focus on your study first . do all the best . dalam belajar kite kena serius supaya kita gain ape yang kite nak . for PMR and UPSR candicates , time to running up . UPSR even it only a test but u must try to get 5A's barulah dapat kepuasan .

and for the rest , good luck all ^_^ selamat berjumpa jika kesibukan tak melanda diri :)

Bahagia atau Cinta ?

Kekadang saya tertanya-tanya  , kenapa manusia terlalu taksub dengan cinta ? Kerana cinta akidah manusia terpesong . kerana cinta manusia sanggup berbunuh . kerana cinta manusia sanggup guna sihir . kerana cinta manusia binasa .


Sampai sekarang saya masih bingung , kenapa cinta tu penting sangat bagi manusia ? sampai ada yang menjadi hamba kepada cinta ? Cinta satu anugerah yang patut diiringi dengan redha Allah . yang patut berlandaskan jalan Allah . dan biarlah CINTA kepada Allah mengatasi cinta kepada manusia :)


Yang remaja pulak , belajar belum habis dah pikir pasal cinta . Pastu menangis , melalak bagai sebab cinta . putus cinta nak bunuh diri . putus cinta abaikan pelajaran . senang2 tak yah sekolah . hidup lah hang dengan cinta tu . 


adakah cinta itu membahagiakan kamu ? seem like not je kan ? tak teringin ke kamu untuk bahagia ?





C.I.N.T.A




cc: miss goat girl


Is not everything but it something . Something that can hurting you if you use it in a wrong way.. Before you get married , cinta is meaningless . nothing that you can proud with your love . crying bcause of love , what for ? it's not a way . it isn't call cinta , but it call buta . you absolutely passion on love . the best way is loving Allah more than everything . itu barulah namanya cinta ^_^



B.A.H.A.G.I.A 


cc : miss goat girl 
 When you have love doesn't mean you gain your happiness . somehow, most of happiness will have love . but peoples out there still prefer choose love more than happiness . let say , when you married without love , and you and ur partner happy then you'll fallin' love each other . but when you married just b'cause of ur 'passion love' , the percent that you'll happy only a bit .

sedarlah ! keghairahan cinta akan buat kamu kecundang . kebahagiaan milik kamu jika kamu pandai menggunakan cinta ke arah yang baik .


SyaSayss :-
"Marriage is a right way to have a true love kan ^^"

Sunday, 4 March 2012

Minda anda power ? Ye ke ? Kalau mcm tu cube test .

Annyeong Haseyo ,

Selamat pagi semua. You all sihat . Ada yang tengah bengang tak pepagi ni . Kalau bengang anda digalakkan untuk SENYUM . arosso , arosso . lama gile kan beta tak update blog . almost 2 or 3 weeks . kenapa begitu lama ? 

1. busy yang teramat sangat .
2. malas nak bukak lappy.
3. menyampah tengok blog warna pink ni . sekarang dah jadi merah dah . wll be totally in red




So , beta nak tanya you all . Adakah minda you all power ? Ye ke ni ? Power sangat ke ? Tak tahu power ke tak ? Mesti power punyer . Tak percaya , you all boleh tengok text ni . If you can read it , its mean you can use the power of your mind .






now , if you all semua boleh baca , sila copy gambar ni and kat bawah tulis ape yg you all baca . Sape yang buat entry , tinggal link you all kat comment ye :) nanti beta list kan blogger2 yang ada mind yg power . for those who have no blog , comment kat bawah ni pun tak pe ^_^ 

Saturday, 4 February 2012

Salam Maulidur Rasul

Sempena maulidur rasul ..

Saya nak post satu nasyid yang saya selalu nyanyi untuk tidurkan anak sedara saya si Asyraf :)



Sambil2 tu mari kita hayati Pesanan Terakhir Rasulullah SAW untuk Umat2 Akhir Zaman . Pesanan Rasulullah ketika khutbah Haji Wida'

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak diatas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah lemah dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarangmelakukan zina.
Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah `ibadah Haji’ sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam takwa dan beramal solah.
Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu.
Nota Cinta : Selamat Menyambut Maulidur Rasul buat semua umat Islam