WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Wednesday, 21 December 2011

Do you feel what I felt ?

Annyeong Haseyo ...

Ladies n gentlemen ,

Tomorrow ( 22/12/2011) i'm Nurul Syafiqa who is one of the PMR posting will get my result . Do you feel what I felt now ? I'm felt nervous damn much you now ? Cuak . Takut . Bimbang . Gelisah . Rasa nak terberak pun ade .


aku harap result yang aku dapat tidak menghampakan parents , sekolah and also my cikgu .
andai aku tidak dapat merealisasikan yang menaruh harapan agar aku dapat 9A aku minta maaf sangat2 . aku rasa aku dah buat yg terbaik tapi tak tahu lah macam mana result nanti ..

Doakan saya ye !

Thursday, 15 December 2011

New View FB

Annyeong Haseyo ..

Hey ladies and gentlemen ,

aku punyer fb dah new view dah . lets saw it !


its totally comel lah . 

jom tengok profile aku :)


ist awesome ? >_<

Segmen | SAYA , BELOG BUDAK KECIK 2011

BEN ASHAARI

Annyeong Haseyo ,

Hye Ladies n Gentlemen ,

Today , i would like to join Mr Ben Ashaari's segment because aku rasa aku budak kecik lagi :p..

Anyway , aku sangat2 geli hati baca entry Pok Ben . Let's see what he had been said :)

Haaa… Ada adik kecik majukkk .. Suh aku kasi promote blog adik adik kecik atau geng bas sekolah ni haa .. Alahai.. Yelah , Pok Ben buat la yer segmen untuk korang .. Dah Dah .. Tamo majuk majuk .. Buruk rupa … Kalau cam muka Detektif Conan tak pe la gak. Ni cam Sinchan la rupee..  Hehe..Guwau je..

hehe . kata2 di atas menyebabkan aku teringat sikapku yang suke merajuk nie . homai ! dah terlepas cakap dah . :)

back to the business ,

ni dia latar belakang aku :-

i'm sweet 15 . kira PMR posting nie . tengah tunggu result ni . Sepanjang 3 tahun ni dah 3 sekolah dah aku pergi . First di SMKA Tok Jiring . Second di MRSM Kuala Terengganu and the last one is  SMK Bukit Tunggal . Tujuan aku wat blog nie sebab .... sebab ... sebab ... aku nak share pengalaman hidup aku . Plus , aku nak kongsi ilmu yang aku ada . Nak share tips yang orang ajar kat aku . Tapi memandangkan blog aku ni baru beroperasi pada 11/11/11 jadi tak sempat lagi nak bagi tips . Lagipun , bila aku menaip i can feel some prosperity. 

Kenapa blog aku nak dikenali ramai ?
Bila orang kenai blog kita ni kan , depa akan tahu apa yang ada dalam blog kita . So , what we want to share akan tercapai . rasa cam info/tips yang kita bagi tu tersampai jugak kat orang ^^ lagipun , kan pengunjung blog yang menjadikan blog kita berjaya kan ? kan ? kan ?


Monday, 12 December 2011

Segmen | Blog Cool Pilihanku 2011

Annyeong Haseyo .

Hey ladies n gentlemen ,

lets join a segment by Mr Ben Ashaari :)

BEN ASHAARI

Honestly , ni lah 5 blog cool pilihanku :-

the first one is ......

QaSeH ElyaNas
blog akak ni banyak menceritakan pengalaman hidup beliau . tentang , Elaine Medina puteri sulung beliau yang baru lahir , tentang Muhammad Firdaus anak yang beliau tidak sempat lihat akibat keguguran , tentang kandungan . overall tentang kehidupan beliau lah .
the second one is .....

BEN ASHAARI
wow . kalau aku nak bace blog beliau dalam keadaan yg tak sibuk , relax dan masa lapang yang panjang . kenapa ? blog beliau macam berhantu s. sebab sekali aku duk mengadap blog beliau aku akan selongkar abis entry2 lama . kadang tu 2,3 kali aku bace entry beliau . kakak aku pulak hari2 kalau x bace entry beliau memang tak sah . thats why aku kata dia berhantu . hehehehe. susah nak berhenti untuk baca entry beliau. lagipun , blog beliau banyak memberi info dan banyak jugak menceritakan tentang isu2 semasa. tak caya tanya lah saya .

the third one is......

Ti Amo Il Mio Amore
beliau adalah blogger bestie aku . bukan sebab dia bestie aku dia jadi pilihanku . tapi sebab dia punyer penulisan yang sangat2 lah selamba dan cool . kekadang giler2 gak cara dia penulis . 
 the forth is ....

…اشكر علي جميع نعم الله
why must this blog ? oke . blog ni banyak memberi nasihat n motivasi lebih2 untuk wanita. entry2 beliau semua berasaskan Islam . it's about aurat wanita and banyak lagi . banyak menceritakan hukum hakam agama .
the last one .....

always connected :)
blog beliau banyak menceritakan tentang kehidupan beliau . beliau also banyak mengupdate tentang isu2 semasa . cara penulisan beliau berjaya menarik perhatian aku untuk menjadikan beliau blogger pilihanku :)

Hina Allah . Hina Rasul . How could SHE ?

Annyeong Haseyo ..

Ladies and gentlemen ,

Nowadays, twitter di gempakkan oleh Tengku Sophia yang telah menghina Allah , Rasul dan juga Islam. how could she ? kenapa lah dia ni kan ? rasa hebat sangat ke ? tahu ke dia tentang pembalasan di AKHIRAT kelak . tidak ingat pada mati kah dia ? hadoi . susah betul org mcam ni .

yeah ! we can't force others to ambrace our religion . La ikra 'afiddin . Tiada paksaan dalam agama . tapi we can't biarkan mereka humiliate our ALLAH , RASUL & ISLAM . sedih pulak aku baca dia punyer tweet .  macam org tak ingat mati pun ada .

Tekan gambar untuk lihat lebih jelas :)







speecless aku bace smua ni . tu baru sikit . aku dh tak sanggup nak printsreen . yang dia hina Allah teruk sangat .  kalau lah twitter ni leh report sesenang fb dah lame wat report . one more thing that make me worry is ada yang terpedaya dengan kata2 Tengku Sophia nie .

hope dia akan dapat hidayat daripada Allah sebelum benda buruk terjadi . semoga dia sempat bertaubat . kita pun apa salahnya bertaubat jugak . manalah tahu ada perkara2 yang kadangkala kita tak sedar telah merosakkan akidah kita kan ?

TimeLine aku ade gak keluar comment artis pasal tu . Let saw ape kata mereka :-

Aaron Aziz said :-


yup ! totally agree with him :) pihak berkuasa should take an action la . Tengku Sophia is too much .

Shila Amzah said :-


shila siap tilik2 penggunaan bahasa dia . 


rosak betul manusia sekarang =.=' sampai macam tu sekali mencaci . kafir tu satu hal lah . yang duk hina Islam tu kenapa cik kak oi ? manusia macam ni sah2 tak tahu syurga neraka . dia rasa dia dah cukup baik  dah . 

hanya doa mampu ku tadahkan untuk wanita ini . Semoga dia akan diberikan hidayat . Amin .



Sunday, 11 December 2011

1 bulan 1 hari :)

Annyeong Haseyo ,

Hye ladies n gentlemen ,

Hari ni genap 1 bulan 1 hari aku berblogging . follower ? sikit aje . tapi itu semua x penting . janji blog ni ada orang baca . kalau tak de ? aku bace lah sendiri . hahaha . kira cam syok sendiri pun ade gak . hehe . ape leh wat ., aku bukan retiss :p tapi jadi retiss pun bukan bermakna semua follower bace dia punyer entry kan kan kan ? ayat nak sedapkan hati

Back to the business ,

Apa yang specialnya sepanjang aku berblogging nie ? Yuhooo . Yang special nya , yang specialnya , AKU SEMPAT ADA BLOG SEBELUM BABY ELAINE LAHIR ! tu dia benda yang paling paling paling special . Time ada blog dulu , aku fikir nak delete blog tu after baby ELAINE lahir , tapi aku bukan blogger yang tegar . aku tak tahan di kutuk . walaweii . 

Apa aku rasa bila dapat wat entry untuk baby elaine ? Mesti lah aku happy giler sebab dah lama aku tunggu baby ELAINE nie keluar . and for your info, entry aku dihargai . Kiranya , aku pembaca tegar kat blog sis Vee even kadangkala aku x sempat nak comment . no matter what aku akan baca ;) first time aku jatuh cinta dekat blog kak Vee ni , time aku baca kisah nie , NALURI SEORANG IBU . Sebab tu aku sentiasa menunggu kedatangan si kecil dalam hidup pasangan romantik ini . Dan bila kak Vee dapat baby , aku happy sangat . 

Jom tengok lebih banyak gambar baby ELAINE . sorry , gambar ni ambil dari blog kak Vee sebab FB beliau di'private'kan .














Who is sang pancinta this PANTUN ?

Annyeong Haseyo ...

Ladies n Gentlemen ,

adakah anda tahu siapa kah yang mencipta pantun yang aku rasa tersangatlah nak pecah perut . Adoi . For those who feel 'mak haih ! terkena atas batang hidung aku ' , jangan marah2 kan aku . Aku manusia yang polos sila muntah hijo. Bukan aku yang buat semua nie .  so , jom baca kuat2 pantun nie 

BAJU NIPIS NAMPAK BAYANG,
PEHA GEBU SAJA DITAYANG,
LEBIH BAIK TAK PAKAI BAJU LAGI SENANG,
DAH TENTU BOLE TUNJUK TERANG TERANG

BAJU KETAT SELUAR PULAK SENDAT
PAKAI TUDUNG PULA JUST IKAT IKAT
DARI MULA MEMANG SANGAT BUKAN ADAT
DI SUDUT AGAMA PUN GAYA TAK BERKAT

TUDUNG JARANG BAJU NIPIS,
PAKAI SIKIT BOLE NAMPAK "GARIS',
MATA ORANG TERBELIAK, KITA MEMBENGIS,
BILA KENA KUTUK, KENAPA MENANGIS?

LENGAN PENDEK, BLAUS GANTUNG,
JEANS KETAT MELEKAT DI PUNGGUNG,
JADI ORANG ISLAM NI SEBENARNYA BERUNTUNG,
AGAMA TAK PENAH SURUH BERBUNGKUS MACAM POCONG

APA RASANYA, KEPALA BERTUDUNG, KAIN TERBELAH?
KALAU TAKAT RAMBUT ORANG KURANG GHAIRAH,
LAIN KALAU PEHA GEBU, ATAU TERNAMPAK LURAH,
MATA YANG MEMANDANG BOLE KELUAR DARAH

KEBAYA KETAT, KAIN TERBELAH,
IKAT TUDUNG PULA MACAM TAK SUDAH,
NAK IKUT SURUHAN AGAMA MEMANG TAK MUDAH,
TAPI ISLAM ITU SEBENARNYA TERLALU INDAH ♥


Nota dari Arkitek Comel :-

“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR.” (an-Nur: 31)

Saturday, 10 December 2011

Teringin Nak Pergi Kedai Mamak !

Annyeong Haseyo ...

Hye ladies and gentleman ,

Nak tanya sikit nie ? Korang pernah pergi kedai mamak tak ? Mesti korang selalu je kan pergi ? Adoi . Tetiba jeles pulak . Korang nak tahu kenapa aku jeles ? Mai sini nak cek nak habaq mai .

Sebenarnya , dalam hidup aku yang berusia 15 tahun nak masuk 16 ni , baru sekali aku pergi kedai mamak . Tu pun Mr. Abah tersalah kedai . Tu pun hampir 9 tahun yang lalu . Tu la kali pertama and kali terakhir aku gi kedai mamak :'(  gi pun just makan roti canai . haih = =' Sedih kan cerita dia ? 

Tu la pasal aku teringin sangat nak pergi kedai mamak . Aku nak have my dinner kat sana . Nak makan mee goreng mamak . nak pekena teh tarik time pepagi je aku x leh minum teh. kan best tu . Boleh tengok orang makan dengan penuh kenikmatan . Orang2 kat kedai mamak pun ramah2 erk ? 

Biasanya kalau aku dinner , aku dinner kat A&W . Makan burger kat dia punyer beranda . Best tu memang best sebab dapat makan western . Tapi muka costumer tu macam ais , kaku . x de senyum sikit pun . tau la duk dalam aircond . tapi tak kan lah sampai beku bibir tuh ! ;p

Korang . Korang . korang . tak leh ke ajak aku gi kedai mamak ? ajak gi tengok bola pun aku tak kisah . Aku kipas-susah-mati Man U . Adoi . teringin sangat ni nak pergi kedai mamak . ajak la saya . ajak la saya . ajak la saya . haih = =' meroyan sat aku !


cc: Encik Goat Girl


Wednesday, 7 December 2011

GiveAway | The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay

Annyeong Haseyo ..

Hari ni tetiba aku rasa nak join GiveAway sis NisaKay . Orang cakap hadiah dia banyak . Orang cakap la . Mana tahu untung2 dapat hadiah kan ? apa2 pun hadiah dia , terima seadanya . Jangan banyak songeh ! Mesti korang kenal kan akak yang comey lote ni kan ! Tak kenal ? OMG ! u shouldn't be a blogger la . hehehe . x de la . sometimes ade benda yang kena tahu ada benda yang kita x perlu tahu . lepas ni korang kena tahu lah sape sis NisaKay nie sebab kan korang nak join dia punyer contest kan ?


1 . 1. Buat entry bertajuk “The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay”  √ Done


2. Letak banner giveaway dalam entry korang. Memandangkan blog aku ni disable right-click, korang pergi  COPY BANNER TU KAT SINI Done



3. Letak link sponsors dalam entry korang. *maaf , blog ni Disable To Highlight*  Done


Sponsor List :-



4. WAJIB letak semua sponsors (blogshop) dalam blog list anda. Bagi sponsors yang hanya ada fan page di facebook, korang pergi like fan page dorang tau!   Done





5. Promote entry penyertaan korang habis-habisan, sebab ada hadiah untuk top referral.   Done
6. Tekan butang LIKE dan TWEET kat bahagian bawah entry ini.   Done

7. LIKE fan page blog Saya Suka Menaip di sini - https://www.facebook.com/nisamenaip   Done
8. Pastikan korang ikut syarat-syarat di atas.   Done


okeh ! semua dah settle . time to letakkan link kat blog sis NisaKay  . Lama gak nak wat entry ni . Nak kena banyak main coding ar . coding ar . nak kemas punyer pasal . kalau x kemas gak tataw la nak cakap .

Nota dari Arkitek Comel :-

Baby yang Beta jaga ni dah terjun tingkap dah sekali , ajak dia naik atas sibuk nak main tangga pulak . Kunci pagar kat tangga , hancuss rumah kat atas ni . Berapa kali dah dia duk cabut broadband nie. Nasib badan betul ^^

.

Wednesday, 30 November 2011

Lauk Yang Simple untuk Semua !

Annyeong Haseyo ...

Ape kabo belake seme ?  Aku baik jah . Cuma dah terketaq dah tahan lapaq nie . Adoiya ~ Ha ! ni aku nak habaq mai nie . Hari ni aku masak untuk lunch . Kenapa tak percaya ? Percayalah . Percayalah . Percayalah .

Oke ! Back to business ,

Memandangkan ibuku terchenta tak larak nak masak , jadi aku sukarela lah turun padang ^^  Korang nak tahu aku masak apa ? Ha ! Aku pun tataw ape nak bagi nama apa lauk tu sebab aku main masak aje . Ni aku nak bagi tahu resepi dia . 

Firstly , potong daging nipis2 . Cepat masak meyh . Sudah potong daging tu korang basuh lah cuci2 daging tu . Then , korang gaulkan dengan sos chili thai , sos tomato , sos tiram n sos lada hitam . Korang panaskan kuali dan letak sedikit minyak . After that , masukkan daging tu bersama baki sos yang sudah digaulkan ke daging tu . Bila daging tu dah dekat nak masak , korang letaklah brokoli , carrot n daun sup ^^ last but not least , tunggu je lauk tu masak

simple bukan ? aku just bagi tau meyh . Ni la aku panggil lauk orang malas . tak yah nak guna garam2 ke ape ke . tak yah nak masak sayur pulak sebab dah ade sayur . hahaha . kalau korang malas , korang boleh ar cuba lauk nie .. hehehe

Nota dari Arkitek Comel :-

Semua penat weyh . Tak sempat nak pikiaq lauk best2 . Makan cam gini pun dah cukup ? >_<

Tuesday, 29 November 2011

Pantun Ber'FACEBOOK'

Annyeong Haseyo ...

Hari ni , aku nak kasi korang pantun . Di ambil oleh seorang rakan alam maya . Memang TERBAIKKKKKKK lah !

Salah guna FB memakan diri,
Maksiat berganda dimurkai Ilahi,
Antara punca pergaduhan suami isteri,
FB digunakan dengan tujuan tak bererti.

Yang hangat bercinta buat ayat geli-geli,
I love you, I miss you di wallpost setiap hari,
Kata update status via Blackberry,
Takkan lah dah tak ada kredit nak SMS lagi?

Dinding pula penuh dengan luahan hati,
Mencarut di status tidak sedar diri,
Lebih malu sekiranya si gadis yang memaki,
Merendahkan martabat si empunya diri.

Gunalah FB untuk saling menasihati,
Kongsilah ilmu-ilmu yang diketahui,
Bukan sahaja anda berbakti,
Pahala yang dicari pasti menanti!


Amacam ? Ada best ka ? So , ape lagi ? copy lah beb ! but sorry to say , blog nie memang disable to highlight sebab aku ade letak novel aku dalam nie :)


Aurat Dengan Abang Ipar

Annyeong Haseyo ..

Entry ni just tuju kat kaum hawa :) Kaum adam nak baca pun tak po . leh bagi tau adik :D

Kali nie aku nak cerita sikit pasal aurat dengan abang ipaq ni . Haiya ! ramai orang ingat dengan brother-in-law ni kita boleh bukak tudung sebab dia muhrim sementara . No way girl ! Senang cerita cam nie , orang yang kita boleh bukak aurat dengan dia :-

Orang yang kita tak leh kawin dengan dia sampai bila2 even dia bercerai dengan family kita  macam ayah tiri atau abang tiri sebapa 

Thats mean , abang ipar tu kira macam mahram lah sebab kita tak leh kawin dengan dia dalam tempoh dia menjadi suami kepada kakak kita aje . Jika ada sesuatu terjadi , like mereka bercerai or ada kematian , kita boleh kawin dengan abang ipaq kita tu . So , meh nak habaq mai aurat kita dengan abang ipaq kita dengan lebih jelas lagi :)

click gambar untuk besarkan !

kekadang tu memang lah ada yang 'tak' sengaja kan ? dah nak wat camne kalau sometime abang ipaq datang mengejut kan . tapi kalau memang dah memang dah tahu , tambah pulak sengaja , mai kita tengok akibatnya :-


aku ni bukan apa , korang tak nak ikut tu atas korang lah , aku just nak bagi tahu sebab kawan2 aku ada jugak yang tak tau . Ouh ya ! Bapa saudara sabit pun sama jer la dengan abang ipaq :) Lagipun , aku habaq mai ni sebab kesian kat kaum hawa kat luar sana . Sometimes keluaq rumah cantik bertudung , aurat jaga , tapi depan abang ipar fail .

apa alasan kita nak bagi ? Belum sampai seru ? seriusly jawapan tu dah lapuk plus buruk . Tapi tak pe , kita tunggu je lah 'seru' tu datang . Jangan bimbang , 'seru' tu akan datang jugak bila kita meninggal . Bukan setakat sehelai kain orang tutup aurat kita tapi 5 lapis , termasuk lah kain telekung . Rasanya tu dah cukup untuk menutup aurat :)

Nota dari Arkitek Comel :-
PERINGATAN ! entry ni juga untuk peringatan kepada beta . Kita dah banyak dosa buat dosa lain . Harap tak de lah nak tambah dosa yang ni pulak . Beta akui first try tu memang susah sikit nak2 bagi mereka yang abang iparnya tinggal serumah , tapi alah bisa , tegal biasa . percaya lah ! Kalau nawaitu betul , insyaAllah , Allah akan tolong :)

Sunday, 27 November 2011

Segmen | 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat

Annyeong Haseyo ...



10 perkara pelik tentang aku :-

1 . boleh tidur di mana jua aku berada :)

2 . suke makan keropok cicah hot chocolate

3 . akan muntah bila makan sotong 

4. bila terkejut aku tak jerit tapi aku akan senyap sambil mulut terbuka

5 . bila orang buat aku terkejut tapi aku tak terkejut , aku akan jerit kuat2 .

6 . suke merajuk tak tentu hala ^^ tanpa sebab yang kukuh 

7 . susah nak nangis :) 

8 . bila dah nangis , aku akan tertidur 

9 . kalau tidur takkan sedar pape walaupun time aku duk dalam kereta yang alarm nya berbunyi

10 . sangat suka angry birds

Done ! 

Mangsa tag :-