WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Friday, 16 March 2012

"Auntie Aku Hantu ?" - Hakim "U dengkikan Saya ke ?" - Sya

 The story begin here .......


Semalam time tengah tengok Hantu Dalam Botor Kicap , adik aku dapat panggilan dari kak Suzie . Beliau suruh aku and nephew aku pergi rumah Uda (akak aku yg lain) . Tapi kami tak gerak jugak . Adik aku dah pergi dah masa tu . Aku tunggu Hakim install game dalam lappy dia . then , bila dia dah siap install dia ajak aku pergi .


Dia pun berjalan keluar rumah manakala aku berjalan ke tiang tengah rumah untuk ambik kunci motor . Di muka pintu aku baling kunci motor dan selamat disambut oleh hakim . dia pun start dan pusing motor sambil aku terkial-2 pakai selipar . Selipar je pun tapi susah jugak nak pakai . haih -_-' memandangkan hakim dah tunggu aku , aku mempercepatkan langkahku . 


malangnya , baru saja aku nak angkat kaki , motor dah menderu laju . aku senyap . terpegun . ternganga jap mulut . dan aku perasan jiran rumah depan tersengih tengo aku . aku tak mampu nak panggil hakim . perutku bagaikan nak pecah menahan tawa . 


aku kemudian berjalan ke tingkap sambil menekan perut . sebaik saja nampak kakak ipar aku , aku terus jerit 


" kak iefa ! hakim ingat kakak dah naik motor lah . hahahahahahahaa .. "


tanpa dapat ditahan-2 tawa ku meletus jua . 


"apa ?" kak iefa cuba meminta kepastian .


"sekarang ni hakim bawak motor kan ? dia ingat kakak dah ada kat belakang dia . "


apa lagi , kami gelak bagai nak rak . nasib baik rumah Mr Abah yg kat bawah ni batu . Kalau kayu dah lama dah runtuh . Kak Muni sampai terjatuh kerusi sebab ketawa kuat sgt . Aku hampir tergolek atas tanah . Aku hampir tak leh bangun sebab aku ketawa sampai sakit pinggang . kak iefa pulak dah semput dah ketawa masa tu .


baru je ketawa kami nak reda , Hakim balik semua . Berhenti je motor Hakim terus tanya 


"u pergi mana tadi ?"


hahahaha . sekali lagi ketawa kami pecah . dalam semput-2 kak iefa menjawab ,


"kenapa Hakim tinggal mokqa terjatuh dari motor tadi ." perghh . pandai betul kak iefa berlakon .


"aduh sakit pinggang " aku cuba bangun tetapi pinggangku sakit akibat terlalu banyak ketawa. tapi hakim salah faham . dia ngat aku sakit pinggang sebab jatuh motor .


"betul ke ?" tanya hakim dengan wajah yang bimbang .


"pergi kemana ape nye . tak sempat lagi naik motor u dah gerak . baru angkat kaki motor dah jalan ." lantas dia ketawa . 


then aku naik motor dan Hakim start lah cerita . Dia cakap , dia ingat aku dah naik motor . pastu masa turun bukit dia rasa ringan semacam . dia tanak lah peduli . tapi bila dah sampai rumah Uda dia terasa nak tengok belakang . terkejut giler bila tengok aku takde . masa tu dia fikir aku ni hantu . dia terus balik semula kat rumah , mana tahu aku ade kat rumah . 


terbukti bila dia balik , aku duk ketawa sampai terduduk . thats why dia terus tanya kemana je aku pergi . bila sampai rumah uda , semua org hairan kenapa kami asyik ketawa je . bila kami cerita semua orang gelak . 


tambah satu lagi episod ,


time nak balik tu , si hakim ni balik dengan adik aku . aku sudah je basuh pinggan-2 satay semua , aku minta diri nak balik . tapi aku cari-2 kunci motor takde . aku pinjam fon uda (maklumlah org takde fon ni pinjam org punyer je) , aku call Mrs Ibu .


tet . tet . tet . sebaik saja talian bersambung aku terus redah ,


"Mak , minta tolong tanya Hakim mana dia letak kunci motor ,"


"Hakim , hakim letak mana kunci motor," sebaik saja Mrs Ibu menghabiskan ayat beliau , aku terdengar gelak dari hujung talian menandakan ini satu petanda yang tak baik . 


"Kunci motor ada dalam poket hakim la kak .." bagi tau Mrs Ibu sambil ketawa .


"Mohon dia hantar secepat mungkin . " 


" Dia dah nak pergi tu ."


"Mekasih mak "


tunggu dalam 3 minit , Hakim datang bawak kunci . balik aje kat rumah aku terus tanya , 


"u dengkikan saya ke ?" dia hanya gelak . abang ngah pun masuk dalam rumah and cakap 


"mamai betul hakim ni . " nah kau .. 


kejadian tu buat kami senyum sepanjang hari . 

"Adik-adik sayang ... "

Annyeong Haseyo ..

hye adik-II di sana . Selamat kembali ke sekolah . Mesti ada yang tak sabar nak pergi sekolah tak kurang jugak minta cikgu tambahkan cuti kan kan kan ? Relax la . Kak Sya pun nebes gak nak gi sekolah . maklumlah , naik sekolah je terus exam . mau tercabut jantung . 

ni sebelum naik sekolah ni , semua dah settle dah ? homework dah siap ? kasut dah basuh ? baju dah gosok ? 
yang nak pergi hostel tu dah update kamu semua barang2 tu ? kalau dah settle alhamdulillah . kalau belum settle nauzubillah . tutup lappy cepat-II . buat apa yang patut . kasut tu kalau susah-II nak berus masukkan je dalam washing machine . hahaa . confirm ibu kamu marah . hahaha

arosso , arosso semua . ni Kak Sya nak pesan ,

"adik-adik sayang , parents hantar gi sekolah untuk belajar ye , bukan untuk bercinta ."
 kalau boleh focus on your study first . do all the best . dalam belajar kite kena serius supaya kita gain ape yang kite nak . for PMR and UPSR candicates , time to running up . UPSR even it only a test but u must try to get 5A's barulah dapat kepuasan .

and for the rest , good luck all ^_^ selamat berjumpa jika kesibukan tak melanda diri :)

Bahagia atau Cinta ?

Kekadang saya tertanya-tanya  , kenapa manusia terlalu taksub dengan cinta ? Kerana cinta akidah manusia terpesong . kerana cinta manusia sanggup berbunuh . kerana cinta manusia sanggup guna sihir . kerana cinta manusia binasa .


Sampai sekarang saya masih bingung , kenapa cinta tu penting sangat bagi manusia ? sampai ada yang menjadi hamba kepada cinta ? Cinta satu anugerah yang patut diiringi dengan redha Allah . yang patut berlandaskan jalan Allah . dan biarlah CINTA kepada Allah mengatasi cinta kepada manusia :)


Yang remaja pulak , belajar belum habis dah pikir pasal cinta . Pastu menangis , melalak bagai sebab cinta . putus cinta nak bunuh diri . putus cinta abaikan pelajaran . senang2 tak yah sekolah . hidup lah hang dengan cinta tu . 


adakah cinta itu membahagiakan kamu ? seem like not je kan ? tak teringin ke kamu untuk bahagia ?





C.I.N.T.A




cc: miss goat girl


Is not everything but it something . Something that can hurting you if you use it in a wrong way.. Before you get married , cinta is meaningless . nothing that you can proud with your love . crying bcause of love , what for ? it's not a way . it isn't call cinta , but it call buta . you absolutely passion on love . the best way is loving Allah more than everything . itu barulah namanya cinta ^_^



B.A.H.A.G.I.A 


cc : miss goat girl 
 When you have love doesn't mean you gain your happiness . somehow, most of happiness will have love . but peoples out there still prefer choose love more than happiness . let say , when you married without love , and you and ur partner happy then you'll fallin' love each other . but when you married just b'cause of ur 'passion love' , the percent that you'll happy only a bit .

sedarlah ! keghairahan cinta akan buat kamu kecundang . kebahagiaan milik kamu jika kamu pandai menggunakan cinta ke arah yang baik .


SyaSayss :-
"Marriage is a right way to have a true love kan ^^"

Sunday, 4 March 2012

Minda anda power ? Ye ke ? Kalau mcm tu cube test .

Annyeong Haseyo ,

Selamat pagi semua. You all sihat . Ada yang tengah bengang tak pepagi ni . Kalau bengang anda digalakkan untuk SENYUM . arosso , arosso . lama gile kan beta tak update blog . almost 2 or 3 weeks . kenapa begitu lama ? 

1. busy yang teramat sangat .
2. malas nak bukak lappy.
3. menyampah tengok blog warna pink ni . sekarang dah jadi merah dah . wll be totally in red




So , beta nak tanya you all . Adakah minda you all power ? Ye ke ni ? Power sangat ke ? Tak tahu power ke tak ? Mesti power punyer . Tak percaya , you all boleh tengok text ni . If you can read it , its mean you can use the power of your mind .






now , if you all semua boleh baca , sila copy gambar ni and kat bawah tulis ape yg you all baca . Sape yang buat entry , tinggal link you all kat comment ye :) nanti beta list kan blogger2 yang ada mind yg power . for those who have no blog , comment kat bawah ni pun tak pe ^_^