WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Sunday, 15 November 2015

Allah love me

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hari saya just nak update a journal.

16 November 2015
Isnin

Banyak kali saya merasakan Allah sangat sangat sangat sayang pada saya.


Setiap kali saya tersasar mesti ada saja teguran yang diberi.
Setiap kali ikhtilat tak terjaga,
Setiap kali lagha dgn media sosial,
Setiap kali malas,
Setiap kali jadi pemarah..
Mesti ada yang datang menegur.
Alhamdulillah.


Masa tu rasa macam "Ya Allah.. Sungguh Kau sayangkan hambaMu ini.
Cuma hambaMu ini saja yang tak reti bersyukur."


Jujur saya katakan, memang tiada teguran demi teguran, agak susah untuk menjaga hati.
Agak susah untuk beristiqomah.


Macam tu juga kalau saya upload gambar di medan sosial.
Lepas tu mesti ada terbaca artikel atau apa-apa entry betapa seorang wanita ini sangat berharga. Tidak patut menjadi  tatapan umum.
Walaupun upload gambar menepati 4 syarat tu, still kena jaga mata dan hati muslimin yang melihat.


Sekali lagi, saya padam gambar tu.
Saya sangat rasa kasih sayang Allah tu Maha Hebat.
Sampai macam tu sekali Dia menyentuh hati hambaNya.


Hari tu pula, saya tersalah pilih kawan, tersasar juga lah seketika.
Then, ada seorang akak ni tegur.
Alhamdulillah tak sempat tersasar jauh.
Masih boleh dikembalikan.
Tidak lama selepas hubungan kami renggang, mereka telah menjadi buah mulut orang.
Allahurabbi.
Memang Allah nak lindung sangat hambaNya yang seorang ini.


Dan sebagai hamba,

فبأىءالاءربكماتكذبان؟

Nikmat mana lagi mahu kita dustai?
Semua Allah dah bagi. Kita je yang tak  reti reti nak bersyukur *nangis*



Ya Allah, mungkin apa yang saya dapat hari ni bukan kerana doa saya.
Mungkin kerana makbulnya doa doa generasi sebelumnya.
Mungkin kerana doa rakan rakan.
Mungkin juga kerana kasih sayang dan rahmatMu ya Allah.



Pada teman, memang berhijrah tu tak mudah. Hijrah tu mujahadah.
Kadangkala kita sendiri yang tak mampu buat. Dengan itu minta segalaNya pada Allah.
Walau kita tersasar, in sha Allah, Allah kembalikan kita balik.
Put all the faith and trust to Him.


Jangan lupa doa tetapkan iman.







Assalamualaikum !
Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Wednesday, 11 November 2015

Hijrah and Struggle

Assalamualaikum w.b.t

Everyone in this world have their own struggle. No matter in what level our imaan were. Because dunya is the place that you're tested. Akhirat is the result for all our deeds. Nothing will leave behind. We'll punish for our fault and we'll reward for our good.

Life is all about choice indeed. Hijrah also a choice. Yes, hijrah is not an easy way. Bukan mudah nak buat perkara yang kita tak biasa. Nak nak kalau yang perempuan. Dari pakai jeans yang melekat kena pakai yang longgar. Dari pakai t-shirt biasa kena pakai t-shirt yang labuh. Tudung sekarang macam macam pesen. Semua cantik dimata perempuan. Kita memang sukakan benda yang kawaii,benda yang cantik, benda yang comel. Itulah perempuan.

Memang.. Masa mula-mula berubah kita akan rasa rimas, rasa awkard, rasa macam semua orang pandang kita pelik, rasa macam 'Ya Allah, betul ke apa yang aku buat ni.' Bila kita tersilap masuk ke zaman silam sekejap, orang akan pandang serong. Orang tak percaya kita dah berubah.


Dan first step kita berubah, macam-macam persepsi kita terima. Ada positif tidak kurang juga yang negatif. Dan yang negatif tu dulu yang menyerap masuk dalam diri kita kan? Ada yang lagi sedih tiada kata positif yang diterima. Tiada yang menyokong.

Saya ada satu cerita...

Saya merupakan seorang pelajar harian biasa. Sekolah kami di pinggir bandar. 2 tahun pertama di sekolah (form 1 dan form 2), hampir setiap kali perhimpunan harian ada saja pelajar yang dirotan disebabkan masalah disiplin. Dan orang yang kena tu boleh dikatakan orang yang sama. Pelajar kelas depan juga buat masalah, apatah lagi pelajar kelas belakang.

Pada yang tidak pernah bersekolah harian, saya beri sedikit gambaran kebanyakkan orang fikir tentang pelajar kelas belakang. Bila sebut kelas belakang, apa yang pop out dalam minda adalah kaki ponteng, kaki lompat pagar, masalah rambut, masalah pakaian, tak pakai stokin pergi sekolah, kurang ajar dengan cikgu, akademik hancur. Sampai ada cikgu mengatakan, pelajar kelas belakang dah tak boleh dididik.

Nak dijadikan cerita, memandangkan kelas kami adalah ada subject elektif selain sains tulen, kami ditempatkan di aras sama dengan pelajar-pelajar kelas belakang.

Mereka bukan teruk seperti yang kalian sangka. Bukan semua antara mereka suka buat masalah. Walaupun hakikatnya mereka memang buat masalah, believe me, deep in their heart, they don't want to. Mereka just nak tunjukkan protes. Tapi orang mungkin tak faham.

Sepanjang berada di sana, beberapa kali didatangi dan saya juga mendekati mereka. Ada cerita yang mampu buat kita menangis. Ada yang ingin berubah, untuk memakai tudung pun sukar pada mereka. Dengan faktor keluarga. Dengan faktor rakan. Dengan bayangan masa silam. Kata-kata seperti ini biasa menerpa di telinga;

"Suatu hari nanti, aku akan pakai macam kau.."
"Kau takpe, ada kawan, family, cikgu yang sokong kau. Aku?"
"Bukan aku taknak berubah.. Tapi aku tak boleh."



Mereka tiada kekuatan, mereka tiada panduan, mereka tiada sokongan. Alhamdulillah, ada yang berjaya berubah tidak kurang juga yang futur di tengah jalan. Saya dan rakan-rakan yang ada bimbingan ini pun pernah futur apatah mereka yang tiada bimbingan. It's hard to them. Ajakan ke arah mungkar lebih banyak ke arah maa'ruf. Jangan terkejut nanti dekat akhirat kita ditanya, kenapa tidak kita 'amal ma'aruf nahi mungkar.' Sebab di luar sana, ramai menanti ajakan kita.

Inilah struggle mereka. Mereka just nak struggle pakai tudung, tak pakai baju sendat. Bukan pakai yang labuh labuh pun. Tudung pun tak lepas syarat lagi, tapi nak struggle bahagian tu pun susah tau. Mereka struggle to learn solat, bukan nak solat 5 waktu. Nak belajar solat je. Mereka struggle untuk tidak tinggal solat, bukan struggle nak solat on time.


Tapi kita yang tak kenal mereka ni tend to say,

"Perempuan ni pakai tudung tak cukup kain."
Kita tau ke masa silam mereka tak pakai tudung langsung?

"Dia ni, dah hujung hujung waktu baru nak solat?"
Kita tau ke masa silam mereka solat pun tak tahu macam mana?

"Allah.. Rukuk pun tak betul."
Kita tau ke keluarga dia, tak pernah ajar dia solat?

"Dia ni.. tak padan dengan pakai tudung labuh gelak macam pontianak."
Kita tau ke, dia pakai tudung labuh sebab nak kawal diri dia dari berbuat kemungkaran. Tapi dia manusia yang kadangkala lupa.

"Amboii perempuan ni, tudung bukan main belit belit."
Kita tau ke dia tak nak nampak buruk walaupun dah berubah.

We know nothing about someone's struggle. Kita dah hijrah, kita have our own struggle. Struggle nak jaga hati, nak jaga iman, nak jaga akidah, nak jaga akhlak, nak mengaji, nak solat. Struggle orang mungkin tak kan sama dengan apa yang kita nak strive for, maka terima. Jangan sibuk mengata. Bimbang nanti orang nak jadi baik terus berubah jadi syaitonirrojim. Nau'zubillahi min zalik.

Sesingkat manapun tudung dia, sepacak mana pun rambut dia, please respect their jihad. Lagipun kita kena ingat, hidayah ni milik Allah. Mungkin seru sampai, tapi hidayah dia belum dapat. Kita yang dah diberi hidayah ni berdoalah semoga Allah kekalkan hidayah dalam diri kita.



Dan ingat, Allah Maha Pembolak balik hati. Allah nak bolak balikkan hati kita kejap je. Jaga kata, jangan lantang bersuara. Gantikan dengan doa yang memberi kebaikkan kepada semua.




Update tentang penulis :

Pejam celik pejam celik, dah lebih 2 bulan berada di rantauan. Di tempat yang mana bak kata Cikgu Zul kimia cakap "not meet the elbow"(dok temu siku in Terengganu which is tiada persamaan) langsung dengan tempat asal saya. I'm totally in different world; the races, the cultures and almost everythings. Even raya aidil adha pun tak rasa raya *nangis kejap*. Somehow, I'm glad to be here. Peace and calmful. Jauh dari hiruk pikuk kota. Jalan dia tak busy. Tak hectic. The most important the scenery still green. Alhamdulillah. 


Assalamualaikum !
Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Friday, 10 July 2015

Futur

Assalamualaikum !

Dalam proses memperbaiki diri, meng'udate' ilmu, memulihara akhlak, memelihara aurat jalannya tidak semudah yang disangkakan.


Walaupun pada mulanya, hati telah nekad apa pun yang terjadi jangan berpatah balik. This is your choice. Your choice to be close to Allah. To be the better musleemah. To stay away from the maksiat. Stay away from the lagho things. This is your choice that may help you. Your own choice for the sake of Him. Once you step forward, no more stepping back. Left your old life. Turn to new leaf and be happy with it. Bear Allah in your heart. Hati telah nekad.


Namun, sudah menjadi satu rutin hidup. Life not always flow fluently. Tidak ada hidup tanpa ujian. Itu perkara biasa. Disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Ingatkan hati cukup tabah. Rupanya sampai masa hati hampir futur dengan segala nista.


Peoples complained my physical appearance, my long hijap, my size of body look like.. Almost everything doesn't seem good at their sight.


Saat diri hampir tersungkur, ada tangan menyambut. Ingatkan balik tujuan asal. Ingatkan balik nawaitu yang suci. For the sake of who you're here? For the sake of Him. And why should you bother about what people said? Why don't you care more about what Him said?

Peoples.. I'm not my older me that can proudly wear branded ppjeans and improper shirt and all short hijab sort of. I even didn't life in my past anymore. I feel comfort and calm in my dress. In my new style. I didn't use wearing something fit and something with my size even in my own house. I prefer bigger size because I feel uneasy with something that people can guess my size. But people feel uneasy to see me that way.


Malah cause of my changes ada yang sanggup tuduh her future husband  akan berpaling tadah toward me because I'm better. There's no such a things I'm better than you or you better than me. It's about our obedience towards Allah. As a human-being, we don't have right to judge people that way.


After all, I think.. should I futur? You are strong enough untuk sampai sini Syaf. Why don't you keep strong? Never futur cause you're sacrifice much to be here. In this level. Why must turn back? If you start for the sake of Him, why can you end it for the sake of Him too? I told myself.

Allah had said, "Don't you ever tell you're believe without tested."


Yes.. This is part of my test which is my imaan will manifest. If I can through it with sabr, it will increase the level of imaan. If I futur(give up) with the test, and back to my old me, it will decreased the level of imaan.


May Allah give some strength to keep sabr and not futur. Ameen.



Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Wednesday, 1 July 2015

Hectic Ramadhan

Assalamualaikum !

When we said Rmadhan, people will busy preparing the Raya things. The new clothes, curtain, cookies, home decoration etc. As me do.

Since I just leave my matriculation study, I have to attend my sewing class as usual. Plus, I had registered for driving class, so I had 2 classes to attend. Fuhhh. In the evening I went to the driving class and at the evening need to go to sewing class.

Before break-fasting, I was dying. With the warm weather and fasting month, very challenged. Alhamdulillah.. Couple days ago, I had finished my driving class. Waiting for JPJ test.

So now, as I'd skill to sew (even not expert :p) I got some tempahan from my sister, Alang for her children and my lil sis, Aten for herself. 3 out of 12 already done. I hope I can finish it on time or else I can't wear my new dress for raya *crying*

Then, I need to spend some time for instagram. The costumer already ask me to update the colours for Inarah Glittery Squircle and upload the Instant Shawl for Adult.

Even it was hectic time, I happy. I happy do what I love. That's all. I have to go, Nak gunting kain baju raya orang oii ! Bye, Assalamualaikum. :)


Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Thursday, 28 May 2015

Foodaholics | Kimchi Recipes ; First Try and I love it

Assalamualaikum !

After I perform my Zuhr prayer, I have nothing to do besides study for my test this Saturday. I can't focus anymore. Just pampered myself on the bed. Out of nowhere, I remembered the Napa cabbage that we got free when we bought corns at Cameron Highlands last week. So, I'd tried do the kimchi by own. And yes, this is my first try.

So, after googling, I mix and match the recipes :p

Without wasting any time, here the recipe for you.

Ingredient :

Section A
- A Napa cabbage (Kobis Cina)
- Salt

Section B
- 1/2 Cup of Sweet Rice Flour ( I used Glutinous Rice Flour - tepung pulut. don't know same or not)
- 1/4 Cup of Sugar
- 1 Cup of Fish sauces (make sure halal one)
-  3 Cups of Water


Section C
- An onion *
- 3 Garlics*
- Chili ( I use lada kampung)*
- 2-3 cm of Ginger *
- Baba's Chili Powder
- Chinese Chives



Chinese chives ( Daun Kucai )


Ways of Making :

Section A


1. Detach the Naba Cabbage one by one (You also can cut it into big square) and put it in a suitable container.
2. Put the salt equally to the cabbage and add the water.
3. Put something that can press the cabbage as a cover. ( tudung periuk and lesung also can)
4. Soak it for 4 hours.
5. After 4 hours, toast it until it almost dry.


Section B & C (Kimchi Paste)





1. Mix the section B ingredient
2. Heat and stir it until bubble appear. (The mixture will be viscous)
3. Blend the ingredient in section B that I had mark *
4. Put it in a big container
5. Add the chili powder (as spicy as you wish) and Chinese chives
6. Pour the section B in the container to.
7. Stir the mixture



Fermentation process :








1. Coat the cabbage with the kimchi paste
2. Put it in hermetic container (i use tupperware container)
3. Leave it in room temperature are for bacteria to proceed the anaerobic process
P/s : Anaerobic process can't occur with present of oxygen. So, once you close the container, don't try to open to reduce the exposing to the air (oxygen especially)
4. After 1 day (24 hours), you may place it in fridges to slow down bacterias' activity. You can have the kimchi at least couple days after place it in fridges. If not, you can leave in room temperature for 2 days.

Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Friday, 22 May 2015

Jom ke Matrik | Barang Perlu Bawa ke Matrik

Assalamualaikum !

Dengar khabar hari Isnin ni (25 Mei 2015), kolej matrikulasi akan menerima pelajar baru sesi 2015/2016. Siapa yang mendapat tawaran ke matrik, tahniah saya ucapkan. Masa saya dapat tawaran ke matrikulasi, saya sendiri pun tak tahu apa yang perlu apa yang tak perlu. So, saya akan cerita serba sedikit pasal matrik supaya kamu semua mendapat idea keperluan untuk dibawa.

Di matrik kamu akan ada kuliah, tutorial dan amali. Biasanya kamu akan memakai baju formal. Bagi perempuan kamu akan memakai baju kurung, kasut berkulit/PVC gelap (hitam seeloknya) dan plain. Manakala bagi lelaki kamu akan berkemeja, kasut berkulit/PVC dan berseluar slack. Bagi perempuan non-muslim, kamu dibenarkan memakai kemeja dan baju tradisional yang sopan. Student matrik akan di provide t-shirt koko yang dipakai ketika koko dan lab-coat untuk kelas amali.


Pakaian

Perempuan



  1.  T-shirt 
  2.  Seluar track
  3.  Baju tidur
  4.  Kain sarung (kain batik/kain pelikat)
  5.  Shock 
  6.  Kasut berkulit/PVC plain (hitam lebih baik)
  7.  Sejarah
  8.  Yassin & Tafsir
  9.  Sweater - if cuaca sejuk
  10.  Sandal
  11.  Blouse & Skirt (P - optional) - untuk pakai pergi discussion or extra class
  12.  Baju kurung (P)
  13.  Jubah (P) - kot lah nak pakai pi surau
  14.  Tudung dan serkup (P)
  15.  Telekung (P)
  16.  Kemeja (L)
  17.  Seluar slack (L)
  18.  Tali leher (L)
  19.  Baju Melayu (L)



Toiletries

1. Sabun
2. Syampu
3. Berus gigi
4. Ubat gigi
5. Selipar
6. Pencuci muka
7. Towel (bawa dua senang nak basuh)

Kemasan diri

1. Cotton bud
2. Pencukur
3. Sikat
4. Pengetip kuku
5. Deodorant
6. Losyen
7. Perfume
8. Minyak rambut

Laundry

1. Hanger
2. Hanger bulat (nak jemur pakaian dalam)
3. Baldi
4. Berus
5. Sabun basuh
6. Bakul baju (beli yang fleksible dah)
7. Bakul kecil (letak toiletries)
8. Pengepit
9. Gayung (tapi saya dulu tak guna pun)


Keperluan Bilik


  1. Bedsheet
  2. Bantal (kalau nak lagi selesa)
  3. Penyangkut (yang lekat lekat kat dinding tu)
  4. Selimut
  5. Mangga


p/s : yang lain tu beli kat kolej je lah, Buat berat bawa je. tikar, penyapu, mop lantai tu pakat pakat beli dengan roomates ok?

Makan

1. Mug
2. Pinggan/ Mangkuk (nak masak maggi ke)
3. Thermos kalau malas nak cari cerek
4. Botol air
5. Stok makanan
6. 3 in 1

Gadget

1. Phone (kalau boleh smartphone available whatsapp and telegram. Camera well function)
2. Laptop (kalau nak mudah kerja. sem 2 berguna untuk buat research)
3. Earphone
4. Pendrive (nak ambil nota  softcopy)
5. Charger


Barang-barang elektrik tidak dibenarkan sama sekali dibawa. Iron, kettle and lampu study are provided. Jangan lupa bawa dokumen yang diminta. Check dokumen dan settlekan semuanya sebelum bertolak.

Good luck !

Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)

Monday, 11 May 2015

Oh No, Auratku !

Assalamualaikum ! 

Hari ni saya nak share sikit pasal batas aurat. Before this saya ada tulis pasal aurat tapi in English. Sekarang saya cuba tekankan apa yang biasanya menjadi salah faham kita.

1. Batas dengan ipar duai

Surah An-Nisa ayat 23 ,

"....Dan diharamkan kamu menghimpunkan dua adik-beradik sekali (untuk menjadi isteri-isteri kamu) kecuali yang berlaku pada masa lalu."

Mungkin orang salah faham ayat ni. Sememangnya kita ditegah berkahwin dengan 2 orang adik-beradik dalam satu masa akan tetapi jika si isteri meninggal, si suami boleh berkahwin dengan adik ipar. Maka dengan itu, batas aurat perempuan sama seperti lelali ajnabi. Kena pakai tudung macam biasa depan ipar duai. Namun diberi rukhsah pada bahagian kaki (tak perlu berstokin). Namun, menutup kaki itu lebih baik.


2. Mak/Bapa Saudara Sabit

Mak/ Bapa Saudara sabit ialah suami/isteri kepada mak/bapa saudara kandung (adik beradik mak/ayah). Memandangkan jika mak/bapa saudara bercerai dengan pasangan mereka, kita boleh berkahwin dengan pasangan mereka, maka aurat adalah seperti biasa. 

3. Sepupu

Sepupu. Dari kecil lagi main bersama. Bagaikan adik beradik sendiri. Tapi sayang.. mereka tetap bukan adik beradik mereka. Jadi, kita perlu menutup aurat seperti biasa.

4. Adik-beradik tiri

Adik beradik tiri ini refer kepada adik yang berlainan mak dan ayah. Aurat kita adalah seperti orang luar. Kena tutup aurat dengan sempurna.

5. Ayah/mak tiri

Ayah/mak tiri jika belum bersetubuh dengan mak/ayah kandung kita, maka aurat kita mesti cover sepenuhnya. Jika mak/ayah kita sudah disetubuhi, maka aurat kita hanyalah dari pusat hingga lutut.

6. Non-yet-muslim

Non-yet-muslim is not an issue. Kalau yakin dia boleh jaga aib kita, tidak menceritakan aurat kita pada yang tidak sepatutnya, jika sesama jantina, aurat kita hanyalah dari pusat hingga lutut. Jika seseorang tidak mampu jaga aib kita (menceritakan aurat kita kepada lelaki ajnabi), maka tidak kira muslim atau non-yet-muslim, aurat mesti dicover sepenuhnya.

Itu saja setakat ini. Jika ada kekeliruan boleh drop comment atau email ke syahyosonn@gmail.com . 

Wallahu'alam.

p/s : orang yang kita kena cover aurat didepannya, kita juga tidak boleh bersalam. 

Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Sunday, 10 May 2015

#BloggerTalk | Pasangan Idaman

Assalamualaikum ! 


Ini adalah second blogger talk that I have join. Jyeahhhh ! Tak adalah bersarang sangat blog saya ni kan. Tajuk minggu ni pasal pasangan idaman. 

Hari tu.. Masa saya buka wechat yang dah lama tak buka, saya terbaca comment pada moment seorang kenalan bahawa rakan kami akan menamatkan zaman bujangnya. Saya rasa macam, 'Oh Allah, dah besar rupanya saya. Bukan 17 lagi.'

Sungguh dalam fikiran belum ada lagi soal kahwin memandangkan saya sendiri belum matang. Ilmu pun tak cukup lagi. Namun, bila sebut soal pasangan idaman, siapa je yang tak impikan pasangan idaman kan? 

Mungkin ada orang cakap.. Awak perempuan jangan memilih sangat. Orang dah sayang terima je lah. Oh no ! Wanita bahkan berhak memilih zuriat yang dilahirkan. Bukan aci tangkap muat je. Zuriat bakal dilahirkan tu bakal khalifah yang akan memimpin dunia. 

Back to the business, ini a few list of pasangan idaman.






1. Non Smoker
Masa join kelas dengan Dr Mizal dulu selalu dia cakap, rokok itu haram. Bila dah hisap kandungan yang haram akan react dengan badan kita. Sperm yang produce pun dari benda haram. Dan dapat anak? Hmm.. Fikir sendirilah kalau sperm tu pun dah haram. Ini pandangan seorang Dr yang saya rasa sangat kena dengan pemikiran saya. Macam mana anak nak jadi baik kalau datang dari perkara yang buruk kan? Bila anak nakal, nak salahkan cikgu. Tak patut.. Tak patut.


2. Matang, pandai dan bertanggungjawab

Bila ada masalah, dia boleh selesaikan dengan cara professional bukan dengan emosional. Tak mengelabah. Tenang. Dan sentiasa ada idea macam mana nak selesaikan masalah. Bertanggungjawab in order to give nafkah pada family. Masalah rumahtangga hanya sampai dalam bilik. Luar bilik, no one can know our problems.

3. Tegas dan pendiam

Most of my friend nak husband yang kelakar. Saya tak. Saya nak seorang yang tegas dan pendiam. Biar dia nampak garang. Saya seorang yang suka main-main. Buat lawak bodoh. Cakap banyak. Setiap tahun, berazam nak jadi pendiam tapi azam tak pernah tercapai. So... dengan adanya pasangan pendiam, harapannya saya akan jadi lebih serius dalam setiap perkara.


4. Sudi menjadi pelengkap hadith ini


“Allah memberi rahmat kepada seorang suami yang bangun malam lalu solat dan (tidak lupa) membangunkan isterinya kemudian ia solat juga. Jika isterinya enggan, dia (boleh) memerciki wajah isterinya dengan air. Allah memberi rahmat kepada seorang istrri yang bangun malam kemudian mengerjakan solat, dan ia tidak lupa membangunkan suaminya. Jika suaminya malas bangun, ia boleh memerciki wajah suaminya dengan air” (HR Abu Daud).

Kadangkala bila kita sorang sorang ada je time liat nak bangun malam. Bangun pun kadang kala tutup jam sambjng tidur.

5. Menerima diri saya dan keluarga saya seadanya

Banyak dah kes kita tengok anak dari keluarga itu diingininya tetapi keluarganya disisihkan. Pada saya, kita berkahwin bukan hanya dengan pasangan kita malah kahwin dengan seluruh family dia. Maka, kita kena terima dia dan keluarga dia seadanya. Lebih lebih lagi saya mempunyai keluarga yang besar. Saya berharap sesiapa pun dia, dia boleh terima mak abah, siblings, nieces and nephews saya tanpa syarat. Family saya di anggap family dia juga.


Akhir kata bila sebut pasangan idaman, macam mana saya idamkan macam tu lah saya kena jadi kerana jodoh is like mirror. If you are the beautiful one, the mirror reflect the beautiful image too.

But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not. [2:216]

Namun, jodoh tu rahsia Allah. Kita mampu nak rancang, nak idamkan macam mana, namun Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.

Wallahu'alam.

Show me RIGHT from WRONG . 
Indeed , I'm a learner =)

#BloggerTalk | Siapa ibu saya?

Assalamualaikum ! 

Kita akan ke tajuk seterusnya untuk #BloggerTalk Sahabat Blogger. Tajuk kali ini adalah tajuk sempena hari ibu ; Siapa Ibu Saya?

To be honest, I have no ibu. I have mak. So, I'll told you about my mak. 

Mak is the one yang melahirkan saya. Kata mak, saya kena lahir paksa sebab 2 orang abang dan seorang kakak before me meninggal. So, kira ini experiment doktor lah sama ada saya hidup atau tidak kalau lahir awal daripada sepatutnya. Pada 16 April maka lahirlah saya setelah dipaksa oleh doktor. Alhamdulillah. I'm survive. Mak is the one who was struggled for me. For sake of me, she take the risk dalam proses kelahiran. Allahu. How great she was.




Bukan sampai situ je, when I was six, saya sakit teruk. She was accompany me day and night. She is the one who was treat me. She is the doctor. The nurse. The story-teller. She always be my side. Never leave me alone.

She was my secret keeper. If I have any problem, I'll let she know and she is the best advisor I ever had. She is the great motivator. If I sad, she will lend me her lap. I do cry on her lap. And she try to calm me down.

When I was a little cute girl, saya sangat nakal. Tapi mak.. dia bersabar melayan kerenah anaknya yang ini. Mak lah orang yang ikat saya di tiang rumah sebab buat hal. Kena hukuman lah kononnya. Tapi time makan suap juga. Well.. Mak mana tak sayang anak.



Malam-malam, bila nak buat homework, bila nak study, mak lah yang setia menunggu. Tolong buatkan air. Help me to finish my homework and sometimes she's the one who was do my homework. 


Mak is the best chef in the world. Saya sangat tak suka lunch since I have the heavy breakfast sampai mak have no idea what should she cook so that I'll take my lunch. And she did it! I also a little cerewet when it comes to makan. In a year, not more than 10 times I go to canteen and have my meal there. So, every morning my mak need to wake up early and prepared me some food. If not , I'll return with starving tummy.

Mak is my teacher also. She taught me about life. What should I do and what should I avoid to have better life. She never give up in every question I ask .. Eh no, sometime she do since saya suka tanya and she have no answer for my question.


Mak is mak. Sometimes she get mad. Sometimes she sweet. Sometimes she scold like we did killed peoples. Sometimes she praised us like we were the perfect one. She willing to do anything for sake of our life.


 Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Thursday, 9 April 2015

#BloggerTalk | 5 Heaven Things about My Hometown



Assalamualaikum !

Saya cuba menahan diri untuk tidak mengupdate blog memandangkan exam just around the corner. Somehow, I can't hold it back 'cause I longing Terengganu so much. As I'm study at Kuala Pilah, Negeri Sembilan. I miss every single things in Terengganu. There are too much special things there. So, I will highlight 5 of them.

1. Beach

I love beach. Love it picturesque scenery. It clear crystal water. It harmony melody created by a wave that hit the beach.  It blue sky seemed nearer to horizon. The combination of ocean and blue sky make it superb amazing ! Like seriously, Terengganu have a the most eye-catching beach. The sand are smooth and I can merrily bergolek-golek like Hindustan movie.

Picture from family whatsapp group.

This picture about 2 or 3 years ago. My favourite port. The place where I release my stress. Pour out my problem to the close friend. The place when I celebrating my happiness :)

Kejar anak ketam !

One more thing, I love to been at the beach after performing my subuh prayer. I can see the sunrise. The morning's sunrise was a breathtaking display of radiant colours. 



2. Keropok 

Keropok lekor is the local food of Terengganu. Coming here will never complete if you not having keropok lekor. You maybe familiar with keropok losong, keropok, keropok lekor and keropok kering. Actually, we not have that kind of keropok, we also have cheese keropok, keropok sira verlada, keropok sira bermadu sort of. Why pour keropok are special compare other? Because it taste. It sauce (you'll never see the sauce at other place). The juiciness are undeniable. 

So, where are my favourite keropok stall? First, there are no stall better than my mom made. Heeee. Apart of that, I got a few favourite stall. They are not so popular among the tourist. 

The stall located at

1. Bukit Payung (not sure the stall name)
2. Nearby SK Teluk Ketapang, nearby Lorong Pantai, Teluk Ketapang
3. Bukit Tumbuh, Jalan Lapangan Terbang (Keropok Mak Adek)
4. Seberang Takir (Keropok Makcik Sebakul)

For your information, keropok lekor already have in vacuum pack version. So, you can bought it in large number because it extend the duration the keropok to be rotten.

3. Pasar Kedai Payang & Bazaar Warisan


What are the specials of both places? For Pasar Kedai Payang got 2 floor. The first floor, you can find the food. Fresh food. Dry food. Fruits. Even keropok lekor also. Oh ya, we have telur penyu too. For instant, mostly terengganu local food are there.


The second floor, there are food court (old version one) and clothing part. It consists of silk, baju batik, t-shirt and so on. Terengganu silk get high demand from outsiders cause of it best quality.

At bazaar warisan are mostly focus on silk and batik. Oh ya, we also have nice kaftan. It the best choice to give to relative as souvenir.



4. ICT

ICT is stand for Ikan Celup Tepung. Actually, it's not only ikan been celup tepung. Generally, it are the seafood. The ICT that visited by Jalan Jalan Cari Makan was Pak Nong's. We called it Kedai Sotong Gunting ! Jyeahh. Pak Nong's ICT is a famous one.



5. The Unique Bus

Have you ever heard Bas Rumah? Bas Keranda? Bas Bandar?


So, here the bus. The buses are Cas Ligas. The those name given due to its design. 


I think that's all from me. So... What are you waiting for? Vote lah gathering ke Terengganu !!!!! :D


 Show me RIGHT from WRONG . Indeed , I'm a learner =)

Saturday, 28 March 2015

Will Reblogging Again

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak update blog, finally hari ni terbuka hati nak update blog. Entah kenapa.
Banyak entry blog dah revert to draft. Ada yang dah delete especiallt the immature entry.

Grr.. bila baca balik entry lama,segan malu yang amat. Entah apa apa.

Lastest update pasal saya?

I'm now a matriculation student. KMNS student. Alhamdulillah dapat fast track. SPM result? Not that good. Cukup cukup makan je.

Less then a month, i will sit for my final exam. A month to go, I'll be KMNS alumni. Yahoooo ! Can't wait that moment.

Ouh.. the purpose I update the blog is.... I'll reblogging again.

Just wait my update after final

Nota cinta : 20 April will be my final exam. 28 April will be last paper. So, wait for my updates reader[s] :*



Assalamualaikum !
Show me RIGHT from WRONG .
Indeed , I'm a learner =)