WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Wednesday, 30 November 2011

Lauk Yang Simple untuk Semua !

Annyeong Haseyo ...

Ape kabo belake seme ?  Aku baik jah . Cuma dah terketaq dah tahan lapaq nie . Adoiya ~ Ha ! ni aku nak habaq mai nie . Hari ni aku masak untuk lunch . Kenapa tak percaya ? Percayalah . Percayalah . Percayalah .

Oke ! Back to business ,

Memandangkan ibuku terchenta tak larak nak masak , jadi aku sukarela lah turun padang ^^  Korang nak tahu aku masak apa ? Ha ! Aku pun tataw ape nak bagi nama apa lauk tu sebab aku main masak aje . Ni aku nak bagi tahu resepi dia . 

Firstly , potong daging nipis2 . Cepat masak meyh . Sudah potong daging tu korang basuh lah cuci2 daging tu . Then , korang gaulkan dengan sos chili thai , sos tomato , sos tiram n sos lada hitam . Korang panaskan kuali dan letak sedikit minyak . After that , masukkan daging tu bersama baki sos yang sudah digaulkan ke daging tu . Bila daging tu dah dekat nak masak , korang letaklah brokoli , carrot n daun sup ^^ last but not least , tunggu je lauk tu masak

simple bukan ? aku just bagi tau meyh . Ni la aku panggil lauk orang malas . tak yah nak guna garam2 ke ape ke . tak yah nak masak sayur pulak sebab dah ade sayur . hahaha . kalau korang malas , korang boleh ar cuba lauk nie .. hehehe

Nota dari Arkitek Comel :-

Semua penat weyh . Tak sempat nak pikiaq lauk best2 . Makan cam gini pun dah cukup ? >_<

Tuesday, 29 November 2011

Pantun Ber'FACEBOOK'

Annyeong Haseyo ...

Hari ni , aku nak kasi korang pantun . Di ambil oleh seorang rakan alam maya . Memang TERBAIKKKKKKK lah !

Salah guna FB memakan diri,
Maksiat berganda dimurkai Ilahi,
Antara punca pergaduhan suami isteri,
FB digunakan dengan tujuan tak bererti.

Yang hangat bercinta buat ayat geli-geli,
I love you, I miss you di wallpost setiap hari,
Kata update status via Blackberry,
Takkan lah dah tak ada kredit nak SMS lagi?

Dinding pula penuh dengan luahan hati,
Mencarut di status tidak sedar diri,
Lebih malu sekiranya si gadis yang memaki,
Merendahkan martabat si empunya diri.

Gunalah FB untuk saling menasihati,
Kongsilah ilmu-ilmu yang diketahui,
Bukan sahaja anda berbakti,
Pahala yang dicari pasti menanti!


Amacam ? Ada best ka ? So , ape lagi ? copy lah beb ! but sorry to say , blog nie memang disable to highlight sebab aku ade letak novel aku dalam nie :)


Aurat Dengan Abang Ipar

Annyeong Haseyo ..

Entry ni just tuju kat kaum hawa :) Kaum adam nak baca pun tak po . leh bagi tau adik :D

Kali nie aku nak cerita sikit pasal aurat dengan abang ipaq ni . Haiya ! ramai orang ingat dengan brother-in-law ni kita boleh bukak tudung sebab dia muhrim sementara . No way girl ! Senang cerita cam nie , orang yang kita boleh bukak aurat dengan dia :-

Orang yang kita tak leh kawin dengan dia sampai bila2 even dia bercerai dengan family kita  macam ayah tiri atau abang tiri sebapa 

Thats mean , abang ipar tu kira macam mahram lah sebab kita tak leh kawin dengan dia dalam tempoh dia menjadi suami kepada kakak kita aje . Jika ada sesuatu terjadi , like mereka bercerai or ada kematian , kita boleh kawin dengan abang ipaq kita tu . So , meh nak habaq mai aurat kita dengan abang ipaq kita dengan lebih jelas lagi :)

click gambar untuk besarkan !

kekadang tu memang lah ada yang 'tak' sengaja kan ? dah nak wat camne kalau sometime abang ipaq datang mengejut kan . tapi kalau memang dah memang dah tahu , tambah pulak sengaja , mai kita tengok akibatnya :-


aku ni bukan apa , korang tak nak ikut tu atas korang lah , aku just nak bagi tahu sebab kawan2 aku ada jugak yang tak tau . Ouh ya ! Bapa saudara sabit pun sama jer la dengan abang ipaq :) Lagipun , aku habaq mai ni sebab kesian kat kaum hawa kat luar sana . Sometimes keluaq rumah cantik bertudung , aurat jaga , tapi depan abang ipar fail .

apa alasan kita nak bagi ? Belum sampai seru ? seriusly jawapan tu dah lapuk plus buruk . Tapi tak pe , kita tunggu je lah 'seru' tu datang . Jangan bimbang , 'seru' tu akan datang jugak bila kita meninggal . Bukan setakat sehelai kain orang tutup aurat kita tapi 5 lapis , termasuk lah kain telekung . Rasanya tu dah cukup untuk menutup aurat :)

Nota dari Arkitek Comel :-
PERINGATAN ! entry ni juga untuk peringatan kepada beta . Kita dah banyak dosa buat dosa lain . Harap tak de lah nak tambah dosa yang ni pulak . Beta akui first try tu memang susah sikit nak2 bagi mereka yang abang iparnya tinggal serumah , tapi alah bisa , tegal biasa . percaya lah ! Kalau nawaitu betul , insyaAllah , Allah akan tolong :)

Sunday, 27 November 2011

Segmen | 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat

Annyeong Haseyo ...



10 perkara pelik tentang aku :-

1 . boleh tidur di mana jua aku berada :)

2 . suke makan keropok cicah hot chocolate

3 . akan muntah bila makan sotong 

4. bila terkejut aku tak jerit tapi aku akan senyap sambil mulut terbuka

5 . bila orang buat aku terkejut tapi aku tak terkejut , aku akan jerit kuat2 .

6 . suke merajuk tak tentu hala ^^ tanpa sebab yang kukuh 

7 . susah nak nangis :) 

8 . bila dah nangis , aku akan tertidur 

9 . kalau tidur takkan sedar pape walaupun time aku duk dalam kereta yang alarm nya berbunyi

10 . sangat suka angry birds

Done ! 

Mangsa tag :-



Abang Long Terbaikkkkkk !

Annyeong Haseyo . Makan nasi kuah sayur =p


Abang long ? Sape tuh ? Along ke ? Hello ~ Along is not allowed here ;p Tak de lah . Abang long atau nama sebenarnya Mohd Syukri Shuhaimi atau lebih dikenali sebagai Mat John tu adalah abang kandung aku . Adik beradik seibu sebapa dengan aku :D


Before that , aku nak cerita sikit pasal nama mat john ni :) cerita ni agak membuat aku jeles sikit dengan abang aku nie . Nama ni ada since abang aku bersekolah di MRSM Kuala Terengganu . Sebab ? Hurm . Sebab nyer dia tinggi plus kulit muka putih kemerahan-merahan cam mat saleh gitu sekarang dah gelap sikit Ape nyer aku tak jeles . Aku ni gelap . Hitam legam ^^ eh , x de la sampai legam . Jeles meyh . Thats why , orang panggil dia Mat John . John tu kan nama omputeh =p


Back to the business ,


Why abang long terbaikkkkkkkkk ? Ha ! Tadi kan dia amik aku sebab aku ta nak pergi Kota Bharu. Then , sebelum pergi rumah dia kami singgah kat pasar lambak sat . Then , he was ask me :-

Abang Long : Kakak nak apa ?

Aku : Tak tahu


Then , kami pun jalan2 lagi ^^ Tak lama lepas tu :-

Abang Long : Kakak nak beli apa ? Nak apa-apa cakap lah

Aku : tak tahulah nak beli apa .


Setelah , hampir habis satu pasar di'round' satu benda pun tak beli lagi , abang Longku menyoal kembali .

Abang Long : Kakak cakap je nak apa , abang bayar . Cakap je nak apa2 pun .

Aku : Okeh #sambilmatablig2 . Tapi still tak tahu nak beli apa


Lepas abang Long beli durian rambutan and jering rebus , kami berjalan untuk kembali ke kereta . Sedang aku mengikut jejak abang Long tiba2 abang Long berpaling . Errrrrrkkkkkkkkkkkkkkkkkkk BOM ! aku brek serta merta . Ceit ! Gimik terlebih sudah . Dia berkata :-

Abang Long : Pergi lah beli apa-apa yang nak beli . Abang tak tahu nak belikan apa untuk kakak .

Aku : Tak pe lah . Jom kita balik . Tak de apa yang nak beli . Tak rasa nak semua ni ^^


Hehehe . Baik kan aku as a adik . Tak ambil kesempatan pun nak paw abang aku . Mesti korang tengah bling3 . Tak pun ada yang cakap

Aiseyman . Kenapa kau tak nak ? Rezeki tu beb .

 Erk ? Ada ? Ada ? Ada aku kisah ke ? Hahaha . Sebenarnya , memang tak de benda yang berkenan di hati padahal banyak benda yang ada . Mood shopping aku kebetulan tak ada . Memang selamat duit abang Long aku .

Nota dari arkitek comel :-
Sekali sekala tak salah kalau buang sikap mata duitan tu sekejap . Tak de yang salahnya >_<




Contest | Kenali Bloggers

Annyeong Haseyo ....

Today , i want to join a contest :) Aku tak nak cakap banyak dah . Cakap banyak meyh tak guna jugak even aku tak bercakap , tapi taip . bhahaha . So, sape2 nak join sila ke sini ye http://deyawanny.blogspot.com/2011/11/contest-kenali-bloggers.html 

Ape2 hal , korang refers kat sana erk ? Aku malas nak explain .





10 things about me :-

1. Pretty clumsy * tak tahu macam mana nak buat nie *
2. Suka berangan dan tidur damn much *that why its be 'Sleeping Daydreamer'*
3. When i was sleep , letak ar jam lonceng sekuat mane pun . takkan sedar punyer
4. seorang yang pemalas *nak2 bab kemas rumah*
5. sukakan kanak2 *sampai digelar Ketua Kanak2*
6. Agak bossy *tak caya tanya my adik*
7. demanding * nak2 dengan my abang*
8. if someone not know me , they will thought i'm miss arrogant . but if they know me , the will say i'm miss sengal =p *my kawan yang cakap*
9. shopaholic *memang penyakit keturunan kot =p*
10. love travelling n photography :)

Question :-
Wanny , di usia muda cam sekarang ( PMR posting like me ) awak dah pandai wat header yang cantik and doodle apebenda semua tu kan . Melalui ini , awak dah boleh cari duit topup :) So , apakah perasaaan awak ?
Mangsa Tag :- 
http://atiqahzakaria-official.blogspot.com/ 
http://awinfaizny91.blogspot.com/   

Okeh , done . Fanpages wanny pun dah like . cuma x leh nak letak banner di sidebar :)

Ditinggalkan

Annyeong Haseyo ..

Agensidesuka ? Aku ? Aku baik je ^^ Aku di ditinggalkan ? Ye ke ? Ditinggalkan siapa ? Ditinggalkan kekasih hati pengarang jantung , hati , pedal , hempedu dan semua organ dalaman ? 

Hehehe . Tak de la . Kan aku dah cakap , tuan punyer tanah ni tak de life partner or seangkatan dengan nya . Sebenarnya , hari ni family aku pergi Kelantan . Pergi rumah abang aku . Dan aku ditinggalkan bersama abahku di rumah . 


Sob3 . Sedih . Porrah kau . Drama queen ! Kau yang tak nak ikut kan ? Hehehe . Memang aku ta nak ikut pun . Aku rasa cam tak berbaloi je aku ikut . Lagipun aku baru balik dari kelantan kan ?

Mereka ni pergi pukul 7 lebih pagi tadi . InsyaAllah petang ni balik semua ^^ sempat rehat ke ? Aigo ! thats why lah aku tak nak pergi .. Ngeh5 . 

Ouh ya ! lepas diorang pergi , tak lama lepas tu abang Long John aku datang umah :) Dia ajak aku pergi rumah dia then bawak broadband sekali sebab ta nak aku bosan ^^ sampai sana bukan aku online sangat pun :p abang long aku yang guna =.= 

Aku pun tak kisah mana sebab aku lagi suka duk main games GTA Vice City . Sedap meyh main rompak2 nie . Agaga ^^ Sengaja aku kumpul star police tu ceit ! sebenarnya firdaus yang main banyak . aku nak sentuh pun tak dapet . Aku sebenarnya main game Cake Cafe ke ape entah . Games sesuai untuk budak bawah umur macam aku . firdaus baru 7 tahun lagi hebat main game GTA . x aci ! Hurm =.='


Friday, 25 November 2011

Tahniah Buat akak Blogger :)

Annyoeng Haseyo :)

Kalau tadi aku bercerita pasal akak aku masuk ward . Sekarang nak share lagi kegembiraan seorang akak blogger, Qaseh Elyanas yang selamat melahirkan seorang baby girl yang comel lagi cute :) Padan lah ummi dia cantik lagi lawa , daddy dia pulak kacak . Anak mestilah kebabom :p

Betul , serius , tak tipu langsung , ikhlas ni cakap . Baby beliau memang cute . Tak caya ? Ni dia buktinya :)

cc : Sis Vee 

Baby sis Vee nie nama dia Elaine Medina . Cantikkan nama dia . Sesuai dengan tuan dia :) Jom terjah blog sis Vee ^^

Nota dari Arkitek Comel :-
Assalamualaikum sis vee . Congrate for being a Ummi . Congrate too to your hubby for being a daddy . Orang tumpang gembira ^^ Tak sabar nak tengok gambar Baby Elaine yang seterusnya :D Salam peluk cium buat Baby Elaine :) 

I'm totally be a mama

Annyeong Haseyo ...

Kenapa ? Tak percaya ke dengan tajuk kat atas tu ? Tak caya suda . Tak nak kawan lah :p 

Kenapa pulak aku jadi mama ni ? Actually , akak aku dah masuk ward . Dia nak bersalin dah pun ^^ Then , anak dia yang first tu tinggal lah kat umah . Aku yang jaga . Kenapa tak percaya ? Even aku baru 15 , aku mampu lah jaga budak seusia 1 tahun setengah . 

Habis kenapa aku boleh mengadap lappy nie ? Anak jagaan aku tidur la meyh . 2 jam dari sekarang aku akan pergi la dari lappy ni and mandikan dia . After that , pergi kedai sat , beli goreng pisang memandangkan tengah hari tadi dia dah makan nasi .

Baby ni senang giler nak jaga cuma satu aje . Kalau dah salin lampin tu , kena kejar dia untuk pakai baju . Dia memang suka lari2 kalau nak pakai baju . 

Malam ni , aku tataw la macam mana . Sebab dia suke tidur atas orang . Aku nie kalau tidur macam2 kuak aku buka . Takut penyek dia kan , tak ke lemas . ^^

Nota dari Arkitek Comel :
Doakan beta agar tak tertidur sebelum anak buah beta tidur ^^ kalau tak mati gue kena lanyang :P

Thursday, 24 November 2011

Contest | CONTEST SENYUMAN MENAWAN HATI

Annyeong Haseyo ,

Li Hao Ma ? Semalam after tengok Alamak Toyol ! , aku buka blog and nampak kat chatbox kawan baru aku a.k.a Atiqah Zakaria dah tag aku . Anyway, thanks friend . 


tu ha , cantik je dia tag untuk aku . hehehe . so , aku pun rasa cam nak join je contest nie . tak kira menang or kalah , tu belakang kira meyh . so , jom tengok syarat2 dia :)

#Wajib 'follow' blog  arda supaya senang untuk mengetahui perkembangan contest ini .
#Buat satu entri tentang contest ini bertajuk 'CONTEST SENYUMAN MENAWAN HATI'
#Letak banner  atas tu di dalam entri yang korang buat .
#sertakan satu gambar ‘SEYUMAN’ korang . hanya ur picture , family , bf or gf yea .
#Tag 3 orang & wajib inform sama diorang tentang contest ini yea .
#Contest ini automatik terbatal jika kurang 20 orang yang join .




so , ni gambar yang nak dipertaruhkan 

|

|

|

|

|

\/


comel kan baby tu senyum ? menawan ke tak tu biar Cik Arda yang jugde ..


mangsa tag kali nie :-


okeh . done .

Saya Masih Sayangkan Awak !

Annyeong Haseyo ...


Awak ...

Maafkan saya sebab dah sakiti hati awak ,

Bukan niat saya untuk tidak menjawab panggilan awak ,

Bukan niat saya untuk tidak reply mesej awak ,

Bukan niat saya tidak mahu berjumpa dengan awak .


Tapi ...


Time awak telefon ,

Saya tak perasaan sebab saya buat silent ,

Saya tak mahu mengganggu ketenteraman penghuni rumah ,

Saya nak balas balik call awak ,

Tapi awak tahu je lah kan ,

Saya ni bab kredit tak boleh bertolak ansur ,

Saya kedekut kredit .

Maafkan saya . Saya masih sayangkan awak .


Time awak hantar mesej pulak ,

Saya tak tahu saya letak telefon kat mana ,

Bukan sekadar ingin bagi alasan ,

Tapi ia kenyataan ,

Saya dah buat missed call guna handphone parents saya ,

Tapi tak dengar ,

Sebab handphone tu in silent mood ,

Bila dah jumpa ,

Handphone tu dah kehabisan bateri .

Maafkan saya . Saya masih sayangkan awak !


Time awak datang rumah pada 11/11/11 ,

Bukan saya tak nak keluar ,

Tapi saya terlalu leka dengan blog yang di'publish' pada hari tersebut ,

Awak bukannya tak tahu blog lama saya dah tutup kan ? 

Saya excited sangat sampai tak sedar awak datang ,

Lagipun ,

Saya duduk kat tingkat atas ,

Jadi saya tak berapa dengar suara awak ,

Memang saya ada dengar bunyi motor berkuasa tinggi awak tu ,

Tapi saya tak guess langsung awak akan datang .

Maafkan saya . Saya masih sayangkan awak .


Awak ..

Saya tahu kemaafan ini dah tak laku ,

Dah tak leh tembus segala kesalahan saya ,

Dengan itu ,

izinkan saya memberitahu para pembaca ,

bahawa 

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

\/
Anda terkena BANG BANG BOOM

Sorry to say , owner blog nie Miss Single but Not Available . Beliau tak pernah bercinta dan tak kan bercinta until she get married . Its just a drama ^^ Hehehe ..

Nota dari Arkitek Comel :-

Petang2 kenakan orang ni memang best :)


Wednesday, 23 November 2011

Sweet 15 , kenapa tak percaya ?

Anyeong Haseyo .. Makan nasi tercekik sayur :p

Ogenkidesuka ? Aku sihat tapi berkarat . Eh , tak de la . aku sihat je . Sihat kat luar tapi kat dalam x berapa nak sihat . Haih =_='

Eh , kenapa dengan tajuk entry tu ? Kenapa ? Ada biawak ke ? Eh , bukan tu maksud aku . Kenapa cam pelik jer kan even tak de lah pelik mana pun . saje je  aku nak belit2 kan fakta supaya menjadi auta . kenapa dengan sweet 15 ?

Firstly , aku nak tanya korang , ape function orang letak benda nie ?


sebab aku nak orang tahu berapa umur aku . Aku pun tak letak gambar aku ada pun yang pakai niqa' . itu tak memungkinkan mereka meneka umur aku . so , aku letak la yang tu . so , jangan lah over respect kat aku . aku tak suke la ^^ korang brutal dengan aku , aku boleh trima tapi bila korang over respect kat aku aku tak tahu nak treat korang macam mana . 

lagipun , kalau korang kenal aku yang sebenarnya , aku berjiwa keanak-anakan sampaikan akak aku panggil aku 'Ketua Segala Budak-Budak' . Tak percaya ? Ni buktinya ^^


cube tengok sape kat belakang tu ? ha! tu lah aku . aku kawan dengan budak kecik2 je . aku pun baru 15 . kenapa ? tak percaya ? gambar ni aku amik before PMR examination . masa minggu exam pun aku bermain dengan diorang . ada lagi 3 orang yang tak de kat sini .. huhuhu :)

 aku sangat sukakan budak2 . aku pun tak tahu kenapa . dan aku pernah terfikir nak bukak nursery tau tapi cita2 aku nak jadi arkitek . bila fikir2 balik , kalau jadi nursery 10 tahun akan datang kalau aku bukak nursery mesti kaya kan ? sebab wanita masa tu ramai berkerja . tapi kalau aku jadi babysitter aku tak leh lepas gian nak melukis pelan . tu yang jadi masalah aku . Aku nak jadi arkitek tapi aku nak jugak bukak nursery .

Nota dari Arkitek Comel :-
sorry sebab beta dah lari topik . muahaha :))


Tuesday, 22 November 2011

I'm be a Mama

Annyeong Haseyo ..

Sawadikap . Masuk pintu , keluar tingkap . Korang sihat ? Sihat ? Jom makan Chicken Cordon Bleu , Mushroom Soup and Hot Chocolate kat Secret Recipe ! Wah ~ Bestnya sampai menjilat ibu jari kaki #ayatmintakpenampar . 

Okeh peeps , back to the business . . . .

I'm be a Mama ? I'm gave a birth ? OMG ! I'm be a Mama - yes . I'm gave a birth - no . Mane boleh jadi mama kalau tak gave birth kan ? Eh , siapa cakap . Boleh aja Dong . Ngeh5 .

 Let's me tell you . Aku ada anak saudara yang comel cute lagi handsome tambah pulak bijak . Dia ni baru pandai panggil nama orang . Baru pandai bercakap . Kalau yang lain panggil aku , MokQa dia panggil aku Mama . Mula2 tu confuse jugak bila dia sebut Mamamamamaa .. 

Once , dia tengok aku tengah kopek limau . Dia senyum kat aku . Time tu aku langsung tak perasaan meyh . Aku pun teruskan kerja aku . Tetiba , Asyraf bangun and jalan ke arah aku . Sampai dekat aku , dia panggil "mama , mama " .. wow ! banyak lembut itu suara . See . Sape cakap x melahirkan x leh jadi mama ^^

Then , hari2 seterusnya dia panggil aku mama berganti dengan kakak . Tapi jarang sangat dia panggil aku kakak . Kalau terdesak sangat baru panggil :))

Here my baby boy 
|
|
|
|
|
\/
Nota dari arkitek comel :-
Beta sangat bangga dapat anak macam ni . :)

Lagu pada Blog mengganggu perjalanan BW

Annyeong Haseyo ..

Sawadikap . Masuk pintu , keluar tingkap :) Ape hal pulak dengan aku nie ? Tetiba je serabut . Meh sini aku cite skit . Korang mesti suka blogwalking kan ? Tapi ada benda yang mengganggu korang ketika berblog iaitu LAGU . Benda ni dah lama aku perhatikan . Dulu boleh la aku stop2 . Tapi sekarang aku dah tak tahan weh sebab aku nak dengar lagu blog aku .

La ni , aku pun tak tahan dengan lagu blog aku . Membingit aje kerja dia . Bila tuan dia pun rasa bingit agak2 aku mesti si pengunjung selalu je kata :-

Ek eleh , dia ni . Letak lagu dalam blog macam dia sorang je tengok blog dia .
Tak pun , mesti macam nie ....
Dia ni kan letak lagu dalam blog macam tak nak kasi orang blogwalking dengan aman .
Ataupun , cenggini ...
Eh , eh dia ni . Merosakkan speaker lappy o PC aku je .
Dan , macam nie mungkin akan berlaku ..
After this aku ta nak datang dah blog ni . Macam la best sangat lagu dia letak . At least jangan lah buat auto play .
OMG ! kata2 di atas mengurangkan mengunjungku yang telah sedia sedikit . Aku pun tataw nak kata apa , tapi totally aku serabut weh kalau dengar lagu banyak2 time aku BW . Aku bukak blog orang bukan satu2 , tapi sekali bukak tabs , 5 tabs .

Korang rasa larat ke pengunjung korang nak dengar kalau kelima-lima blog yang mereka kunjung pasang lagu ? Yang paling aku tak suka bila orang letak radio . Ya Allah , korang ingat orang ade masa sangat ke nak dengar radio tu . Nak dengar suara matlutfi90 pun tak senang .

Aku tak marah korang nak letak lagu but please jangan buat autoplay macam aku buat tuh . Memang serabut habis . See . berapa banyak serabut dah aku sebut . Betul2 serabut lah .

So , bila pikir punye pikir punye pikir aku nak buang lagu dalam blog aku . Dengan ini , benda alah ini

 --------------->

Akan ternyah daro blog aku ... FLASH AWAY !!!!!!!!!

Monday, 21 November 2011

Contest | Anugerah Blog & Blogger Paling Popular

Annyeong Haseyo 

Pagi yang sangat sejuk nie , aku terbuka hati nak tengok chatbox . Before this , aku jarang care kat chatbox sebab aku pun tak berapa nak sihat . Then , aku nampak invitation dari Fixx to join his contest . Bila tengok contest terus aku excited , but bila tengok hadiah dia terus aku hilang semangat . Hadiah dia mewah sangat . Kalau menang pun tak mungkin aku terima dia . Bila tengok Wan Hazel join , aku jadi terus takut .



But , bila aku tengok tujuan dia , semangat datang tiba . So , if korang nak join jugak . Kindly , please click here 

|
|
|
|
|
|
\/

For join this contest , follow this rubrics wisely :-






Kini tiba masa aku bercerita tentang blog aku ni :)

Blog ni , diketahui umum pada 11/11/11 . Baru lagi kan ? Aku pilih tarikh cantik sebab nak bagi blog nie lebih bermakna dalam hidup aku . Blog nie adalah 2nd blog aku after the 1st one aku delete disebabkan 'someone' yang jealous dengan blog aku tu . Setelah banyak perkara yang aku lalui dalam dunia blog akhirnya aku mampu mempunyai blog lagi . Blog yang ni aku tersangatlah sayang sampai aku tataw nak describe macam mana . Sehari aku tak tengok blog nie bagaikan hidup aku tak lengkap . Betapa pentingnya blog nie . Aku berterima kasih kepada seorang kakak yang dah banyak berjasa kepada aku dalam dunia blog ni . Blog aku tak de la se'famous' Ben Ashaari , Fatin Liyana or Jejari Runcing , tapi aku tetap bangga . Thats all , thank you >_<

Mangsa tag :-

Nota dari Arkitek Comel :-
Sorry to say , beta masuk contest nie sebab nak berkenalan dengan blogger2 lain jugak .
If beta menang , beta tak nak terima hadiah yang mewah2 . 

>_< XOXO >_<


Sunday, 20 November 2011

Sotong ? Alahai ~

Annyeong Haseyo ,

Li hao ma ? Aku tak sihat . aku demam . x de selera nak makan . kalau makan sejemput cuma tu pun akan vommite balik . haiya ~ 

Lama gilak kan aku tak update blog ? bukan apa , sebenarnya aku gi kelantan . Kebetulan abang Faisal ade kursus, dia minta tolong aku pergi sana temankan wife dia. Wife dia kebetulan tak sihat . So , aku tolong settle kan ape yang tak settle lagi kat umah tu . 

Alah . Aku ni perasaan lebih je . Actually , aku just basuh baju, jemur baju & basuh pinggan . Aku pergi hari Jumaat and sepatutnya aku balik pada 26 hb nanti . Tapi disebabkan niece aku pun demam sekali and aku pada demam jugak , thats why kami balik Terengganu. Macam mana aku boleh demam ? Ni ha sebab dia :-

tengok benda ni pun dah nak muntah meyh 

Back to the business ,

Pagi Sabtu tu aku & family abang aku pergi kat TEMAN ( Terminal Agribisnes Negara ) atau asalnya Terminal Makanan Negara . Kelantanese must know it right ? Punya lah murah sayur-mayur kat sana . You know what ? Of course you don't know because i didn't tell you yet . Kakak ipar aku tersayang beli mentimun just RM 1 for 6 batang . Dah la besar2 mentimun tu . Then , abang aku beli sotong . Sotong pun boleh tahan murahnya . I though if kami bawak our mum mesti habis satu TEMAN dia borong .

Time tu aku dah nak cakap kat abang aku yang aku tak leh makan sotong . Memandangkan beliau ada gak beli ayam , so aku batalkan niat aku . Nanti kalau orang masak sotong tu pandai2 la aku masak ayam tu . Bukan tak de tangan pun kan ?

Balik tu , abang aku yang masak singgang sotong . Bila nampak sotong tu terliur la pulak .


Ni ha dia singgang sotong . Aku pun makan la cam biasa kan . Malam tu kakak ipar aku ajak masak sama2 . Aku memang happy lah sebab aku suka masak2 nie . Then , time aku keluarkan sotong kakak ipar aku tetiba pening . Aku pun suruh la dia masuk dalam rumah . Biar aku je yang masak . Lagipun buat nasi goreng dengan goreng ayam kentucky plus sotong goreng celup tepung aje . Aku time tu memang dah pening lalat dah . Bila bau sotong terus je pening gajah . 

Aku pun wat dunno je even kepala aku rasa berat giler . Aku masak nasi goreng . Bila dah settle yang tu , aku goreng pulak sotong celup tepuk . Sedang aku goreng sotong , tiba2 perut aku sebu . Tekak aku rasa cam loya semacam je . Aku terus gi toilet n muntah .

Then , aku masak lagi cam biasa . Belum sempat masak sotong tu , sekali lagi aku muntah . Mak ai . Memang dah tak boleh tahan . Settle je goreng sotong aku terus goreng ayam . Goreng cam biasa . Dah settle semua tu . Aku berbaring depan TV . Abang aku tengok aku cam teruk sangat terus dia hidang makanan . Dia prepare gak untuk aku tapi aku dah tak larat . Sotong punye pasal . Teruk sangat aku muntah sampaikan demam .
Nota dari Arkitek Comel :-
Lepas nie beta akan beware untuk makan sotong . Tak nak pisang berbuah dua kali . Ouh ya ! Malam beta muntah teruk yang sampai 5 kali muntah , beta dapat baju ANGRY BIRD RIO .  

Tuesday, 15 November 2011

Thanks A Lot To Kak Dieba

Annyoeng Haseyo ..

Hari ni gua (rasa cam plastik lak bila cakap gua2 ni) tukar2 . Aku lah lagi selesa. Hari ni aku nak wat entry for appreciate a girl who is sangat berjasa kat aku lam bab edit mengedit nie. Kalau nak harapkan aku blog ni jadi secantik nie memang tak ar . Hancuss terus blog nie . Entah2 minat nak blogging pun terkubur cenggitu jer ^^

Thats girl that i mean is -------------------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


Akak nie dari dulu lagi baik , cakap pun soft je . Dah la baik , comel pulak tu plus lawa meh. Bangga weh dia panggil aku adik . Takde orang nak panggil aku dengan panggilan yang comel lagi cute tu . Sis Taici ade panggil aku Little tapi tu dulu . Sekarang dah tak .. Sob3 . Back to this akak , aku nak topup kat dia sebagai ganjaran dia edit blog aku but she said "Akak ikhlas la dik" Nie yang buat aku lemah ni. Aku tak boleh la , aku kesian sebab akak nia dah banyak wat perubahan kat blog nie sampai banyak KIM BUMku ade kat blog kan kan kan ?

Semalaman dia cari KIM BUM untuk adik dia sorang nie. Korang mesti hairan kenapa aku letak love2 kat header tu even aku tak suke kan ? Tu Kak Dieba yang buat n aku tak nak benda tu di buang sebab tu tanda aku faham perasaan Kak Dieba . Aku nak dia tahu disebalik masalah dia nie , ada aku dibelakangnya sebagai penyokong ape saja keputusan yang dia ambil
(jangan melibatkan nyawa sudah). 

And aku harap sangat dia bersabar . Penantian dia takkan sia2 punyer . Haha. Tetiba nak jadi doktor Cinta lak .. Aku punyer masalah pun x settle lagi . Tapi aku wat relax je weh sebab aku tataw bab cintan cintun nie . Aku pun tataw ape yang aku rasa nie ape jenis perasaan . Hehehe ..

Nota dari Arkitek Comel : 
Sorry .. Beta dah lari dari topik ^^ hehehe 

Sunday, 13 November 2011

Giveaway | Giveaway 7 Days

And Good Zohor readers ,

Ouh ~ My lovely blogs , today I want to join a giveaway of Kak Fiqra yang comel . Aku pun tataw nak cakap ape , cakap banyak pun tak guna kan ^^  jom kite tengok ape syarat dia :)


Nie ha syarat dia rupanya .. cam senang aje kan ?


Taq : kak dieba , abang Azim n semua orang la yang bace blog nie

Tutorial | Cara Meletakkan FanPages Like Box

Good morning readers,

Hye ~ My Lovely Blog,

Hari nie aku nak wat tuto yang kak dieba aku yang comel nie request . Dia ada fanpages but she don't know how to put likes box on her blog. Before that , here is her fanpages "Belog Cik Dieba" ..

So, let's back to the business .. here i'll show you how to put the like box at your blog.

1. Firstly , you must go to ----> Facebook Develoment

2. Then , kindly please choose your likebox style :-


There was numbers 1 to numbers 6 . so , u must this step for number :-

1 - put your fanpages link at there 
2 - put width that suitable for your blog
3 - choose the height that you like
4 - choose colour that you like neither light nor dark
5 - put your code colour that you like
6 - press it to get the code

3. If you put width and height like mine .. you'll get like box like this :-


4. when you press the 'get code' button .. there will pop a window and you must click XFBML . And you will see like this :-


5. After that , you must copy the third one .

6 . Lastly, sign up blog > design > add gadget > HTML/Java Script

then, you all paste la code yang you all copy dekat dia punyer ruang tu .. Thats all .. Selamat mencuba ^^

Nota Dari Arkitek Comel :-
Beta tahu english beta so bad . Tapi beta nak taip jugak in english . Beta kan budak baik . Mestilah berani mencuba ! ^_^
>_< XOXO >_<


My Dream as a Blogger

Good morning readers,



As a blogger mesti korang ade impian dan angan sendiri kan ? Kadang2 korang tersangatlah sangat impian korang akan menjadi kenyataan kan ? Aku sendiri pun ada impian sendiri as a blogger . Sementelah aku nie memang kuat berangan , aku berangan agar impian aku ini akan menjadi kenyataan . But the question is .. Mmapukah aku ? Jom tengok ape impian aku ^^ :-

As a Blogger I want and hope :-

1. Berjaya dalam dunia blog ..


- I'm sure most of the blogger want be successful blogger ^^ memang la ade segelintir yang berblog sekadar suka dan sekadar berkongsi pengalaman hidup but it just a few of us right ? Memang sejak aku tutup blog lame aku tekad pada masa akan datang aku akan buat blog baru dan pastikan aku jadi blogger yang berjaya. Aku nak sangat tunjuk kejayaan aku dekat someone yang menyebabkan aku tutup blog lame . Aku tak kisah if aku tak famous sebab aku tak perlukan ke'famous'an tapi perlukan kejayaan.

2. Mendapat earning yang banyak ..

- Tipulah aku kalau selama ini aku tak jeles tengok blogger2 lain dapat earning yang banyak :) Kadang2 aku memberontak sendiri depan lappy , kadang2 aku senyum sambil berkata 'untuknya dia..' . Kadang2 aku merintih 'aku pun nak jugak earning. aku nak buktikan kat abang **** yang aku juga boleh mendapatkan earning daripada berblogging .' Masa tu aku rasa aku perlu memdapatkan earning agar aku tidak dipandang hina kerana aku seorang blogger.

3. Mau entry di'comment' oleh Blogger Berjaya

- Aku tak kisah x di'follow' oleh blogger2 yang berjaya janji aku dapat satu comment from them pun dah cukup. Aku tak mintak lebih ^^ Aku teramatlah ingin entryku di'comment' oleh blogger yang aku rasa sangatlah berjaya . Dialah blogger idola aku . Who's he or she ? He's Ben Ashaari . Also Kyerull Fresco Why must Ben Ashaari not Ujang ? Dah aku minat giler cara penulisan Ben Ashaari takkan aku nak jadikan Ujang sebgai idola kan ? Tak de la ^^ 1st time aku baca entry Ben Ashaari & Kyerull Fresco, aku dah ter'fall in love' dengan cara penulisan beliaus *should add S b'coz more then one an?* . And one more things , aku tabik spring kat Kyerull Fresco sebab dah berjuang mempertahankan blogger time seorang retiss menghina bloggers ^^Tu la sebabnya aku harap mereka terjah blog aku n tinggalkan comment . Kalau beliaus nak kutuk pun aku memang tak kisah sebab aku tahu aku baru lagi dalam dunia blogger nie . I need to belajar dari otai .

p/s : aku rasa agak kuciwa sebab x leh nak add kedua-dua blogger nih untuk fb baru aku . Fb lama aku bukan nyer apa . Aku tak berapa buka kerana sebab2 tertentu . adoi !Abang Ben Ashaari dah full dah , Kyerull Fresco pulak x approve . Argh ! aku terlalu mengharap :'(  Ape2 kan ku tinggalkan link fb aku . Hehehe . http://www.facebook.com/sleepingdaydreamer n ni twitter , http://twitter.com/#!/sya_clumsy . ceit ! melampau . tapi tu angan yang tak mungkin jadi kenyataan meyh =p

4. Nak blog yang daif nie ade dekat blog blogger lain

- Yeah ! itu memang anganku . Bukan niatku untuk menjadikan blog aku famous tapi aku nak rasa dihargai . Aku tahu anganku terlalu tinggi dan mungkin sukar untuk dicapai . Tapi apekan daya , aku tidak boleh untuk berhenti berharap. If ade blogger yang tampal nama blog aku kat entry dia pun dah cukup bangga bagi aku . Aku akan appreciate sangat2.


Adakah aku terlalu memasang angan yang tinggi ? Adakah aku mungkin terjatuh sebab impianku yang terlalu tinggi ? Bagi tahu aku jika aku terlalu menaruh harapan yang tidak mungkin aku akan capai . Bagi tahu aku jika aku hanya angan2 mat jenin . Bagi tahu aku jika aku tak mampu memiliki semua ini . Agar aku tidak lagi berharap.

Nota Dari Arkitek Comel :-
Beta hanya manusia biasa . Yang sentiasa memasang impian dan angan . Biarkan beta melayan angan beta sebelun dikejutkan dengan kenyataan hidup sebenar =,="