WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Thursday, 2 February 2012

Budu dan kelapa parut

Kisah ni berlaku 2 or 3 tahun yang lepas ...

Sedang saya lunch, makan nasi lauk singgang cicah pulak dengan budu.. perghhh ! sedap hingga menjilat jari O_O .. Mr. Abah pun datang sambil lompat2 kegembiraan . fake je tu . hehehe . aku je yg biasa lompat2 ni. Mr Abah pun cakap ..

"tumpang dua kaki "

"empat kaki pun boleh " jawab saya.. lalu Mr Abah bersila di tepi ku. Kami tak makan atas meja sebab sesak weh ..

"Cik Nah nak kelapa parut sikit buleh? " Mr Abah menegur sekaligus meminta kelapa parut dari Mrs Ibu . Mrs Ibu datang membawa kelapa parut bagai menatang minyak yang penuh dan memberikan kepada Mr Abah. Kemudian Mrs Ibu turut menumpang kami lunch ..

Tiba2 tindakan Mr Abah menyentakkan saya .. Mr Abah meletakkan kelapa parut dalam buduku .. Sob3 . Di situ juga saya mengalirkan air mata kesedihan kerana buduku sudah dicemari oleh kelapa parut .. Terbantut sudah selera .. Saya sempat bertanya ..

"kenapa abah letak kelapa parut dalam budu kakak ? tak sedap la .." waaaaaa .. Saya menahan kesedihan .. menahan hingu daripda keluar ...

"ape pulak tak sedap .. sedap ni.. " Mr Abah sudah mulai menjamu selera begitu jugak Mrs Ibu . Sungguh saya sedih melihat keadaan budu yg dicicah oleh parents  yg kelihatan enak menjamu selera. Datang pula abang Long..

"eh makan ape tu? budu kelapa parut? sedapnya .. dah lama tak makan mcm tu.. " ujur abang Long dgn excitednya . Dia mengambil pinggan lalu diletakkan nasi dan lauk . Dia mulai bersila untuk menjamu selera .. Keriuhan di ruang tamu langsung tidak di endahkan 3 beranak ini . Saya pulak yg terasa nak beranak tengok diorang makan. Tanpa dapat ditahan ...

1
.
.
.
.
.
.
.

2
.
.
.
.
.
.
.
.
3

suuup .. Saya terus mencicah budu tersebut tanpa dapat ditahan2 .. sampai saja ke lidah , duppp ! Saya rasa lain .. rasa dia sungguh AWESOME ! rasa lemak2 gitu .. makan punya makan abis la nasi saya satu pinggan .. sedap rupanya .. Saya bangun membawa pinggan ke singki dengan senyuman melebar :D

Dan semalam ..

balik sahaja dari sekolah , saya masuk bilik , letak beg , sangkut tudung , buang stokin terus aku pergi ke dapur and aku bagai terbang di awan awangan bila melihat budu kelapa parut tersedia di bawah saji .. terus aku menikmati tanpa segan .. wat pe nak segan bukan ade orang pun . makan punya makan abis lah nasi 2 pinggan , budu sepiring >_<

begitulah kisah cinta saya dan budu kelapa parut ^_^

Nota Cinta : dialong di atas diubah sesuka hati :D dialog yg sebenar sila tengok akhbar The Stars bertarikh 16 April 1996 ;p

11 comments:

Belog Sambal Belacan said...

singgah bc n3 d sini..

http://akutetapaku85.blogspot.com/

.miSz bubbLe. said...

hahaha . seyes lawak sygs . hahaha
keyh pas ne nak try jugak lah :)

hafiz hafizol said...

perghh.. patut muka macam budu.. okbaii

Sya Hyo-Sonn said...

try la kak .. best giler .. tpi lain org lain selera .. = ='

Sya Hyo-Sonn said...

giler jaat ..tak jaga hati budak kecik langsung dia ni :p

Razil Tahir said...

hoh?
sedap ker?
kena cuba nie!! XD

Miss Butterfly said...

amboiii... hahaha






nnti nak tryla.. huuuu~

Sya Hyo-Sonn said...

nak tahu sedap ke tak , u must try it :)

Sya Hyo-Sonn said...

as a terengganurian , you must try it kak :)

Farrah yong said...

sedap ker ? tak pernah try mehhh !~

Sya Hyo-Sonn said...

cube try dulu ... tapi kalau dah tak makan budu tak yah try la .. hehhe