WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Wednesday, 15 August 2012

Doa & Taubat by DR. Asri Zainal Abidin

Assalamualaikum ..

Setelah sekian lama tidak meng'update' blog . Akhirnya , saya masih bernafas di dunia blog :) ingatkan dah lama dah mati blog .. well, aku bukannya seorang blogger tegar . Nak buka link blog pun tak sempat inikan pula nak
update bagai.. lately , saya teramatlah busy dengan proposal yg deadline dia 31 Julai . Then demam pulak .. belum baik demam dah ada kena buat kerja persatuan .. Letih tu mmg letih sampai kawan merungut "kenapa tidak pengerusi yang buat kerja persatuan ?" Saya hanya senyum . Saya balas "takpela.."Saya anggap Allah nak bagi saya pahala disamping hati saya berdoa "moga dengan cara ini , urusan saya menjawab ujian undang2 berkomputer dipermudahkan dan aku dapat jawab dengan cemerlang dan resultnya tidak mengecewakan .."

dan ..

hari ini saya kembali ... untuk kongsikan sesuatu .. sesuatu yang bermakna buat saya .. sesuatu buat aku rasa mcm aku diberi peluang kedua utk hidup .. sesuatu buat saya rasa tenang mengenangkannya .. Ya Allah , syukran for everythings :')

PAUSE LAGU DI SIDEBAR SEBELUM PLAY VIDEO NI .




Ketika Jiwa merasa sesal dan kecewa.
Mengenangkan dosa dosa yang dilakukan.
Ketika harapan dirasakan tiada lagi ...


Maka Ingatlah..

Islam tidak pernah meletakkan perantaraan diantara manusia dengan tuhan(Allah). Bila bila masa saja, siapa juga insan itu. Dimana saja dia berada, Bangsa apa dia, keturunan apa dia, Siapa Mak Bapak nya, Siapa sahaja Datuk neneknya, jika dia ingin berhubung dengan Allah Azzawajalla atau kembali kepada Allah..Maka tidak akan pernah ada halangan pada mereka.

Dan Allah berfirman didalam surah Azzumar ayat 53- 54: 


Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

-Malay : "Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah bulat-bulat kepadaNya, sebelum kamu didatangi azab; kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan.
-English : Turn unto Him repentant , and surrender unto Him , before there come unto you the doom , when ye cannot be helped .


Hadis Nabi Muhammad SAW  yang bermaksud :
"Siapa yang tutup aib orang muslim, Allah akan tutup aib dia dunia dan akhirat termasuk muslim itu diri dia sendiri "

Suatu hari pernah seseorang(Maiz bin Malik) datang kepada Nabi Muhammad SAW dan mengatakan dia berzina .

"Aku berzina Wahai Rasulullah saw, Bersihkan aku "

Nabi ketika itu tidak melihat dia dan nabi muhammad saw pusing dan Nabi Muhammad  SAW beri isyarat kepada Maiz (untuk membiarkan Maiz pergi/berlalu).Tetapi Maiz tetap berkata juga.

"Aku berzina wahai Rasulullah saw, bersihkan aku ".

Dan maiz tetap dengan perbuatan dia berkata sedemikian , maka Rasulullah saw berkata,

"Barangkali kau Cium Maiz " , "Boleh Jadi Kau raba raba saja "

Tetapi maiz tetap berkata , "Aku berzina wahai Rasulullah saw,Takkan kau tak tahu aku berzina ".

(sesetengah riwayat menyatakan Rasulullah berkata barangkali Maiz Mabuk agaknya..WA ) 

Tetapi dia tetap terus berkata sedemikian untuk mendapat hukuman, maka hukuman diberikan kepadanya.

Apa yang cuba disampaikan disini, Islam suruh tutup(Keaiban diri), Islam suruh baiki diri kita, Bila bila saja. Islam tak suruh kita pergi buat pengakuan ceritakan keaiban kita sendiri. Maka jalan yang terbaik adalah istigfar kepada Allah, Balik kepada tuhan, minta pengampunan daripadaNya..

"Pintu keampunan Allah , Allah buka pintu pengampunan pada waktu siang untuk Allah ampunkan orang yang buat dosa pada waktu malam. Dan Allah buka pintu pengampunan pada waktu malam untuk Allah mengampunkan orang yang buat dosa pada waktu siang." SubhanAllah...

Usah berputus asa dengan Rahmat Allah,Teruskan Perbaiki Diri..

Didalam Ajaran islam, Seluas Luas pintu adalah pintu Taubat,Allah menyatakan  :

"Wahai Hambaku, Jika dosamu itu sampai kelangit, banyaknya daripada bumi hingga ke langit. kemudian dia istigfar bertaubat kepada Allah, Pohon keampunan daripada Allah, Maka Allah akan mengampunkan dosanya" ..MasyaAllah...Allahu rabbi...

Ingatlah bahawa kita ada Tuhan yang sama ada boleh mengambil tindakan kepada kita atau mengampunkan kita. Selagi mana kita ikhlas, tak berniat untuk menipu, dan betul2 hendak bertaubat..Maka Allah mengampunkan dosa kita..Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, Lagi Maha Penyanyang.




Hadis Rasulullah saw yang bermaksud :
"Kamu berdoalah kepada Allah dalam keadaan kamu yakin doa kamu akan diterima, Ketahuilah Allah tidak akan menerima doa daripada hati yang lalai dan alpa "
 


Yakinlah Doa kita didengari oleh Allah, melainkan kita tidak berdoa bersungguh sungguh..Dan ketahui lah bahawa Allah lebih mengetahui apa yang kita perlukan..Dan Allah memperkenan kan sesuatu hajat itu dai dalam berbagai bagai bentuk..

Situasi :
  • Kadang kadang manusia meminta wang, sebenarnya dia mahukan kebahagiaan dan bukannya wang. Tetapi dia menyangka dengan adanya wang dia boleh bahagia. Maka dengan pengetahuan Allah yang mendahului pengetahuan manusia memberikan kebahagian kepada kita dan tidak memberikan wang sebanyak yang kita minta.
  • Kita meminati seseorang, meminta isteri yang cantik cantik...Allah tahu mungkin tidak baik untuk dia, Allah beri juga isteri kepada dia yang lebih baik untuk kehidupan dia, lebih baik untuk kebahagiaan rumah tangga dia dan sebagainya..
Allah tidak pernah menghampakan hambanya, tidak sama sakali..Teruskan lah mengharap dengan tuhanMu..YaRabb,...Manusia berhubung terus dengan Tuhan, dia minta kepada Allah..

Iblis Laknatullah minta supaya dipanjangkan hayat sehingga sampai kiamat, dan Allah perkenan doa iblis itu padahal derhaka betul iblis itu..Takkanlah hamba Dia yang solat Allah tak bagi..Tentu Allah bagi...

Hatta, manusia islam mendoakan manusia kebaikan untuk muslim yang lain ..Maka Nabi Muhammad saw bersabda :
"Tiada hamba Allah yang doa dalam keadaan saudara dia itu tidak tahu,melainkan Allah menghantar malaikat malaikat untuk memberi kebaikan sama macam apa yang didoakan kepada muslim yang lain itu "

Yakinlah dengan Allah, dan bersyukurlah dengan segala kurniaan nikmat Allah kepada kita ..Alhamdulillah...Ajaibnya berdoa ...


Selagi nyawa dikandung badan ,,Peluang untuk kembali kepada Allah tidak pernah tertutup..


No comments: