WARNING! Some of the English application (also the grammar) might be wrong as I'm not good enough in English.

Pages

From Me

Did you perform your solah before read the entries on my blog?
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "A servant of God will remain standing on the Day of Judgment until he is questioned about his (time on earth) and how he used it; about his knowledge and how he utilized it; about his wealth and from where he acquired it and in what (activities) he spent it; and about his body and how he used it." - Al-Tirmidhi, Hadith 148

Tuesday, 29 November 2011

Aurat Dengan Abang Ipar

Annyeong Haseyo ..

Entry ni just tuju kat kaum hawa :) Kaum adam nak baca pun tak po . leh bagi tau adik :D

Kali nie aku nak cerita sikit pasal aurat dengan abang ipaq ni . Haiya ! ramai orang ingat dengan brother-in-law ni kita boleh bukak tudung sebab dia muhrim sementara . No way girl ! Senang cerita cam nie , orang yang kita boleh bukak aurat dengan dia :-

Orang yang kita tak leh kawin dengan dia sampai bila2 even dia bercerai dengan family kita  macam ayah tiri atau abang tiri sebapa 

Thats mean , abang ipar tu kira macam mahram lah sebab kita tak leh kawin dengan dia dalam tempoh dia menjadi suami kepada kakak kita aje . Jika ada sesuatu terjadi , like mereka bercerai or ada kematian , kita boleh kawin dengan abang ipaq kita tu . So , meh nak habaq mai aurat kita dengan abang ipaq kita dengan lebih jelas lagi :)

click gambar untuk besarkan !

kekadang tu memang lah ada yang 'tak' sengaja kan ? dah nak wat camne kalau sometime abang ipaq datang mengejut kan . tapi kalau memang dah memang dah tahu , tambah pulak sengaja , mai kita tengok akibatnya :-


aku ni bukan apa , korang tak nak ikut tu atas korang lah , aku just nak bagi tahu sebab kawan2 aku ada jugak yang tak tau . Ouh ya ! Bapa saudara sabit pun sama jer la dengan abang ipaq :) Lagipun , aku habaq mai ni sebab kesian kat kaum hawa kat luar sana . Sometimes keluaq rumah cantik bertudung , aurat jaga , tapi depan abang ipar fail .

apa alasan kita nak bagi ? Belum sampai seru ? seriusly jawapan tu dah lapuk plus buruk . Tapi tak pe , kita tunggu je lah 'seru' tu datang . Jangan bimbang , 'seru' tu akan datang jugak bila kita meninggal . Bukan setakat sehelai kain orang tutup aurat kita tapi 5 lapis , termasuk lah kain telekung . Rasanya tu dah cukup untuk menutup aurat :)

Nota dari Arkitek Comel :-
PERINGATAN ! entry ni juga untuk peringatan kepada beta . Kita dah banyak dosa buat dosa lain . Harap tak de lah nak tambah dosa yang ni pulak . Beta akui first try tu memang susah sikit nak2 bagi mereka yang abang iparnya tinggal serumah , tapi alah bisa , tegal biasa . percaya lah ! Kalau nawaitu betul , insyaAllah , Allah akan tolong :)

No comments: